Кабинетът следи много внимателно какво се случва

ЕК ще се произнесе по сделката за бизнеса на Цветан Василев

Томислав Дончев: Това не е сделка за 1 евро, а за 1 000 000 000 евро

Вицепремиерът Томислав Дончев сн.БГНЕС

Европейската комисия ще се произнесе по сделката за 1 евро за бизнеса на Цветан Василев, съобщи вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев пред БНТ. По думите му това не е сделка за едно евро, а за един милиард евро.

Във вторник инвестиционна група LIC33 обяви, че шест стратегически компании, контролирани от банкера Цветан Василев, ще бъдат придобити за 1 евро с поемане на дълговете им за 900 млн. евро. Дружеството е регистрирано в Люксембург. LIC33 съобщи, че е придобила дела от 43.3% на Василев в БТК (с търговско наименование "Виваком"), най-голямата по приходи телекомуникационна компания в България, и че възнамерява да изкупи и останалите акции в нея.

Освен това неизвестният допреди седмица инвеститор купува завода за производство на боеприпаси "Дунарит", авиоремонтния завод "Авионамс", компанията за радио и телевизионно разпространение НУРТС, пийпълметричната агенция "Гарб", втория цифров мултиплекс "Фърст диджитал", който разпространява сигнала на БНТ.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че знае "много неща" и следи внимателно сделката.

"На мен може да ми мирише на много работи, но трябва да бъда много внимателен и да не споделям лично мнение. На пръв поглед говорим за сделка между частни лица и държавата няма работа там. Това е на пръв поглед. Инвеститорите ще придобият предприятия, които са свързани с националната сигурност. Говорим и за милиардите за КТБ, които трябва да си върнем и да не тежат на българските данъкоплатци. Правителството много внимателно следи какво се случва. Не очаквайте да ви кажа по телевизията какво и как ще се случи. Редица институции ще се произнесат за тази сделка. Според мен, за тази сделка ще се произнесе и Европейската комисия. Аз съм в деликатната ситуация да не ви кажа всичко, което знам и да внимавам какво говоря. Даже мисля, че казах достатъчно", каза Дончев.


"Аз не съм се срещал с Пиер Луврие (б.р. - белгийският инвеститор). Никой от правителството не се е срещал с него. Ние знаем много за тези хора и то не от вчера. Това не е сделка за 1 евро, а за 1 млрд. евро. Няма опасност за българската икономика от тази сделка. Големият проблем беше с КТБ и ние трябва да си върнем парите. Има много интересни въпроси и гледни точки около тази сделка, които ние следим много внимателно", допълни вицепремиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?