ЕК ще търси нови лостове за борба с фалшивите новини

Според Брюксел те се превръщат във все по-голям проблем за европейските демокрации

ЕК ще търси нови лостове за борба с фалшивите новини
Европейската комисия създава експертна група, която трябва да предложи начини за борба с фалшивите новини и дезинформацията. В нея ще участват представители на научните среди, онлайн платформи, медии и граждански организации. Целта да бъде подготвена и европейска стратегия за борба с разпространението на фалшиви новини.
 
Европейската комисия ще събере информация от граждани, социалните медии, медиите и специалистите по темата, за да се набележат възможни лостове за оценка на надеждна и проверена информация.
 
Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел коментира, че в основата на нейните действия стои защитата на правото на гражданите на качествена информация.
 
"Искам открита и широка дискусия за фалшивите новини, за да вземем мерки във връзка с това явление и да преодолеем предизвикателствата, които стоят пред нас", добавя тя, цитирана от пресслужбата на ЕК.
 
ЕК си поставя за цел да установи как гражданите и заинтересованите страни възприемат фалшивите новини, по какъв начин откриват онлайн дезинформацията и до каква степен се доверяват на различните медии. Комисията ще оцени мерките, предприети от платформи, медии и граждански организации, за да се попречи на разпространението на фалшиви новини онлайн.
 
Бъдещите мерки ще засегнат фалшивите новини и онлайн дезинформацията, при които съдържанието не е незаконно и затова не е обхванато от съществуващото законодателство на национално и европейско равнище. 
 
ЕК призовава специалистите да кандидатстват за участие в експертната група. Тази група ще изготви препоръки към ЕК и се очаква да включва по няколко представители от всяка област на експертни познания.
 
Крайният срок за представяне на кандидатури е средата на декември. Очаква се експертната група да започне работа през януари догодина, като е предвидено нейната дейност да продължи няколко месеца.
 
Разпространението на новини, които умишлено подвеждат читателите, се превръща във все по-голям проблем за европейските демокрации, като засяга начина, по който хората възприемат действителността, коментират от комисията.
 
Резултати от проучване на Евробарометър миналата година показаха, че европейските граждани са обезпокоени за независимостта на медиите и нямат голямо доверие в тях.
 
В своето писмо за определяне на отговорностите на българския еврокомисар Мария Габриел председателят на комисията Жан-Клод Юнкер ѝ постави задача да обърне внимание на предизвикателствата, свързани с разпространяването на фалшива информация онлайн и да даде начало на обсъждане за необходимите действия.
 
През юни Европейският парламент прие резолюция, призоваваща ЕК да обмисли задълбочено настоящото положение и правната рамка относно фалшивите новини, и да провери възможността за законодателна намеса за ограничаване на разпространението на фалшиво съдържание.

---------------

This publication has been produced within the partnership with Osservatorio Balcani e Caucaso for the European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), co-funded by the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility of media partner Mediapool.bg and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?