ЕК си затвори очите за изцепките на Валери Симеонов

ЕК си затвори очите за изцепките на Валери Симеонов

Фактът, че правителството на Бойко Борисов се разграничи от бруталните нападки на един от вицепремиерите си и неговата партия срещу евродепутата от "Зелените" Ска Келер, бил достатъчен, за да се смята случаят за приключен. Това обясни в понеделник говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА, по повод скандала с безпрецедентната атака на Валери Симеонов и партията му НФСБ към германската представителка в Европейския парламент.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял със Ска Келер и с българските власти във връзка с изявлението на НФСБ, каза говорител на ЕК в понеделник.

"Последва съобщение до медиите от Министерския съвет, което според нас изясни нещата. Затова за нас случаят е приключен - съобщението разграничи правителството от позицията на вицепремиера Валери Симеонов", добави говорителят.

Миналата седмица Келер бе на посещение в София и освен че подкрепи протестите срещу строителството в Пирин, разкритикува липсата на ефективна борба с корупцията в България.

Изявите ѝ разгневиха Валери Симеонов и партията му НФСБ, която изля кофи помия срещу Ска Келер в позиция озаглавена "Да намажем ските на Ска Келер". Тя бе наречена "нагла и самонадеяна особа", "покрила се с позорна слава зелена активистка", а в допълнение НФСБ поиска МВнР да я обяви за персона нон грата и тя да бъде експулсирана.

Келер от своя страна отвърна, че "никога не е получавала нещо подобно , нито в рамките на Европейския съюз, нито извън границите му".

В отговор правителството стигна до абсурдното решение да се разграничи от самото себе си, тъй като НФСБ (част от "Обединени патриоти") участва в правителството, чийто вицепремиер е Валери Симеонов.

"Това не е позиция на българското правителство. Правителството на Република България винаги е отворено към критики и зачита правото на свободно изразяване на лично мнение в рамките на закона. В българското общество също се е наложила свобода на словото, гарантирана и с Конституцията", пише в съобщението на Министерския съвет.

Нови имиджови проблеми за България

Няколко представители на Европейския парламент казаха, че случаят с Келер може да опетни имиджа на България, която в момента е ротационен председател на ЕС, съобщи изданието Politico.eu

Българският фонд за жените също съобщи за са силен европейски отзвук и протест на жените в интернет срещу декларацията на Валери Симеонов.

Декларацията на Валери Симеонов предизвика реакция от женски организации, които разшифроваха посланията му към жената евродепутат и с конотация за насилие и сексизъм, съобщиха от неправителствената организация.

Обезпокояващо е, че декларацията има подтекст към физическо и сексуално насилие. Въпреки уж простата игра на думи с "да намажем ските на Ска Келер“ в израза се крие заплахата от физическо насилие, посочват от Българския фонд за жените (БФЖ).

Освен това, не е случайност, че Валери Симеонов предлага Келер да бъде експулсирана до Капъкуле. Този град е расистка метафора, внушение и препратка към историята на България, когато "турчинът“ е символ на изнасилвач и насилник“, пишат от организацията и дават пример за реакция.

Споделяне

Още от Европа