mediapool.bg Ти си това, което четеш

ЕК си затвори очите за изцепките на Валери Симеонов

16:06 | 12 февруари 2018 | 20 коментара

Фактът, че правителството на Бойко Борисов се разграничи от бруталните нападки на един от вицепремиерите си и неговата партия срещу евродепутата от "Зелените" Ска Келер, бил достатъчен, за да се смята случаят за приключен. Това обясни в понеделник говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА, по повод скандала с безпрецедентната атака на Валери Симеонов и партията му НФСБ към германската представителка в Европейския парламент.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял със Ска Келер и с българските власти във връзка с изявлението на НФСБ, каза говорител на ЕК в понеделник.

"Последва съобщение до медиите от Министерския съвет, което според нас изясни нещата. Затова за нас случаят е приключен - съобщението разграничи правителството от позицията на вицепремиера Валери Симеонов", добави говорителят.

Миналата седмица Келер бе на посещение в София и освен че подкрепи протестите срещу строителството в Пирин, разкритикува липсата на ефективна борба с корупцията в България.

Изявите ѝ разгневиха Валери Симеонов и партията му НФСБ, която изля кофи помия срещу Ска Келер в позиция озаглавена "Да намажем ските на Ска Келер". Тя бе наречена "нагла и самонадеяна особа", "покрила се с позорна слава зелена активистка", а в допълнение НФСБ поиска МВнР да я обяви за персона нон грата и тя да бъде експулсирана.

Келер от своя страна отвърна, че "никога не е получавала нещо подобно , нито в рамките на Европейския съюз, нито извън границите му".

В отговор правителството стигна до абсурдното решение да се разграничи от самото себе си, тъй като НФСБ (част от "Обединени патриоти") участва в правителството, чийто вицепремиер е Валери Симеонов.

"Това не е позиция на българското правителство. Правителството на Република България винаги е отворено към критики и зачита правото на свободно изразяване на лично мнение в рамките на закона. В българското общество също се е наложила свобода на словото, гарантирана и с Конституцията", пише в съобщението на Министерския съвет.

Нови имиджови проблеми за България

Няколко представители на Европейския парламент казаха, че случаят с Келер може да опетни имиджа на България, която в момента е ротационен председател на ЕС, съобщи изданието Politico.eu

Българският фонд за жените също съобщи за са силен европейски отзвук и протест на жените в интернет срещу декларацията на Валери Симеонов.

Декларацията на Валери Симеонов предизвика реакция от женски организации, които разшифроваха посланията му към жената евродепутат и с конотация за насилие и сексизъм, съобщиха от неправителствената организация.

Обезпокояващо е, че декларацията има подтекст към физическо и сексуално насилие. Въпреки уж простата игра на думи с "да намажем ските на Ска Келер“ в израза се крие заплахата от физическо насилие, посочват от Българския фонд за жените (БФЖ).

Освен това, не е случайност, че Валери Симеонов предлага Келер да бъде експулсирана до Капъкуле. Този град е расистка метафора, внушение и препратка към историята на България, когато "турчинът“ е символ на изнасилвач и насилник“, пишат от организацията и дават пример за реакция.

Още от Европа