ЕК следи събитията в Полша с дълбока загриженост

ЕК следи събитията в Полша с дълбока загриженост

Европейската комисия следи събитията в Полша с дълбока загриженост, заяви в понеделник говорител на институцията.

Говорителят добави, че по искане на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер тази седмица еврокомисарите ще обсъдят обстановката в Полша. Той изрази надежда отправените заплахи срещу кореспондент на частната телевизия "Полсат" в Брюксел да останат изолиран случай. Говорителят определи заплахите като "неприемливи".

Естествено ЕК уважава възможно най-дълбоко работата на журналистите, особено на акредитираните в Брюксел, и призоваваме всички останали да имат същото отношение, посочи говорителят. Той направи тези коментари покрай разразилия се в Полша скандал с отправени смъртни заплахи срещу кореспондента на "Полсат".

Кореспондентът миналата седмица настоя безуспешно ЕК да коментира реформите в полската съдебната система. Последвалите реакции в Полша определиха журналистическите въпроси в тази посока като държавна измяна.

Снощи хиляди поляци протестираха срещу приетите от парламента във Варшава законови промени, които според опозицията ще засилят контрола на управляващите консерватори върху съдебната система и ще отслабят разделението на властите. За да влязат в сила, промените трябва да бъдат утвърдени от президента, избран с бюлетината на управляващото мнозинство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?