ЕК следи цифровизацията в България

ЕК следи цифровизацията в България

На фона на остро критикуваните от експерти и опозиция действия на управляващите за законовото регламентиране на цифровизацията, еврокомисарят по телекомуникациите и информационното общество Вивиан Рединг коментира в събота, че предаването и разпределянето на честотите би трябвало да се прави прозрачно и недискриминиращо.

Тя заяви, че ЕК наблюдава процеса по преминаването от аналогово към цифрово излъчване на телевизията в България.

Рединг обаче не коментира изрично определяните като скандални промени в законите за електронните съобщения, за радиото и телевизията и Закона за публичното радиоразпръскване, който предстои да бъде гласуван на второ четене в парламента.

"Преминаването от аналогова към цифрова телевизия е огромна стъпка напред. По този начин може да има повече телевизионни канали на една честота. Могат да бъдат освободени и предоставени допълнителни телевизионни канали, честоти за мобилни оператори от широколентовия спектър. В България използването на широколентовия спектър е под 37 на сто, което е много нисък процент", каза комисар Рединг.

С поредицата от законодателни промени, свързани с цифровизацията, осигуриха привилегии за близки до тях бизнес кръгове. Контролираната от Ирена Кръстева ТВ7 е на път да си осигури директното качването на мултиплекс. Облагодетелствани могат да се окажат също телевизиите на Петър Манджуков и Георги Гергов Би Би Ти и и "Евроком".

Таксите за мобилни разговори у нас са твърде високи

Еврокомисарят коментира още, че в България таксите на телефонните разговори между мобилните оператори са много високи. Тя каза, че ЕК е в преговори с българския регулаторен орган.

Рединг съобщи, че в четвъртък ще бъдат публикувани таксите на мобилните оператори в ЕС.

"Необходимо е да има единна методология за изчисляване на таксите - в ЕС са между 1.5 и 3 евроцента на минута, докато в България се плаща по 15 и повече евроцента на минута", посочи Рединг.

Комисарите Рединг и Меглена Кунева представиха в София наръчника на потребителя в Интернет. В него са описани правата на потребителите в мрежата, възможностите да се откажат от платена стока, която не е доставена до 30 дни.

Еврокомисарят по защитата на потребителите посочи, че 65% от хората не знаят правата си при пазаруване по Интернет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?