С призив за принципност във висшите назначения

ЕК следи внимателно случая "Марковска" и избора на главен прокурор

Говорителят на ЕК Марк Грей. Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК), чиито реакции имаха решаваща роля за проваленото назначение на Венета Марковска в Конституционния съд (КС), заяви, че ще продължава да следи внимателно както този случай, така и предстоящите назначения по върховете на съдебната власт.

"Отбелязваме важния вътрешен дебат, който се провежда в България по този въпрос", заяви говорителят на ЕК Марк Грей в петък, след небивалия скандал, който осуети заклеването на Марковска като конституционен съдия.

"ЕК отново подчертава важността, която отдава на общия принцип за прозрачност и на това на високи длъжности да бъдат избирани личности, които изпълняват всички критерии за необходимите качества и за почтеност", каза Марк Грей пред БНР с уточнението, че това вече многократно бе напомняно на България.

Специално отбеляза и "необходимостта от прилагането на тези принципи в предстоящите процеси на подбор при задаващите се важни назначения, например на главен прокурор". Процедурата за избор на наследник на Борис Велчев бе открита от Висшия съдебен съвет (ВСС) миналата седмица, като там също се заформи скандал, който до момента бе затъмнен от мегаскандала "Марковска".

Миналия четвъртък съдебните кадровици прекроиха правилата за избор на главен прокурор по "мярката" на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, смятан за предпочитания кандидат на вътрешния министър Цветан Цветанов. Кандидатурата на Цацаров бе официално издигната незабавно след приемането на новия регламент.

"Очевидно очакваме тези принципи (за професионални качества и почтеност– бел.ред.) да бъдат изцяло приложени в идните месеци. Естествено, ще продължим да наблюдаваме развитията отблизо", подчерта Марк Грей.

Това предупреждение на Брюксел идва седмица след посещението там на вицепремиера Цветан Цветанов и проведените от него разговори с високопоставени представители на ЕК и Европейската народна партия (ЕНП). Шефовете на ЕНП обявиха безрезервна подкрепа за решението на парламента да избере Марковска за конституционен съдия, макар че преди това ЕК отправи критики именно към процедурата по избора. Цветанов получи уверения от ЕНП, че Брюксел няма да назначи извънреден мониторингов доклад за България преди изборите догодина, както се закани ЕК след гласуването на Марковска.

След като президентът се реши на дръзкия ход с бламирането на Марковска за КС, не е ясно дали ще заеме предварително позиция и по процедурата за избор на главен прокурор. За това назначение той има последната дума, тъй като шефът на държавното обвинение се назначава с указ на държавния глава.

Към момента няма други кандидати за главен прокурор освен Цацаров, издигнат от 7 членове на ВСС. По неофициална информация на Mediapool на този етап не е сигурно, че опозицията на доминиращото лоби около шефа на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев ще успее да издигне настоящия зам.-главен прокурор Галина Тонева, както се очакваше.

По тази причина все по-вероятен изглежда сценарият мнозинството в съвета да издигне проформа и съперник на Цацаров, за да се имитира пред Брюксел привидна конкуренция в надпреварата.

Споделяне

Още по темата

Още от България