ЕК смята поста на Плугчиева за необходим

ЕК смята поста на Плугчиева за необходим

Европейската комисия е на мнение, че постът вицепремиер по еврофондовете, заеман сега от Меглена Плучгчиева, който бъдещият премиер Бойко Борисов се закани да премахне, е необходим за доброто взаимодействие между ЕК и българските власти. Това стана ясно от думите на заместник-ръководителя на отдел "България" в Главна дирекция "Регионална политика" на ЕК Карстен Расмусен пред БНР.

"Не е наша работа да казваме на новото правителство дали да има наследник на поста на г-жа Плугчиева. Но със сигурност е нужен човек с подобни на нейните организационни качества, който да продължи плавно процеса. И моето впечатление бе, че новият екип напълно разбира това," каза Расмусен.

Плугчиева също заяви няколко пъти, че решението за закриването на поста ѝ не е добро, най-малкото заради координацията на работата по оперативните програми.

Наскоро стана ясно също, че от ГЕРБ обмислят подобна функция да изпълнява канената за първи вицепремиер Кристалина Георгиева, която все още не решила окончателно дали да напусне поста си на вицепрезидент на Световната банка, за да се включи в правителството на Бойко Борисов, получавайки широки правомощия в икономическата сфера.

Докладът на ЕК, посветен на усвояването на еврофондовете от България, ще излезе през септември, потвърди Расмусен. На 22 юли се очаква Брюксел да публикува мониторинговия доклад за напредъка на страната ни в областите правосъдие и вътрешен ред. 

Според Расмусен, проверките на евроекспертите по някои водни проекти у нас по Оперативната програма "Околна среда", за които има съмнения в злоупотреби, ще се забавят с още няколко седмици.

Преди повече от месец ЕК оспори одобрени от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) оскъпени проекти за ВиК-инфраструктура и назначи повторна проверка.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?