ЕК снижи рязко прогнозите си за растежа в България

Очаква се слаба рецесия в еврозоната и малък растеж за 27-те в ЕС

ЕК снижи рязко прогнозите си за растежа в България

Европейската комисия е снижила драстично прогнозите си за краткосрочния растеж на България. Това сочат данните в междинната прогноза на комисията за икономическия ръст в ЕС и в частност в еврозоната, огласени в четвъртък в Брюксел от еврокомисаря по финансовите въпроси Оли Рен.

За България се предвижда растеж от 1.4% през 2012 г., като се очаква нарастването на БВП да остане изключително ниско през първата половина от годината.

Прогнозите, записани в бюджета за тази година, дават ръст от 2.9%, но бюджетните разчети са правени консервативно - при ръст от 1%.

Европейската комисия ревизира в посока надолу очакванията си за ръста у нас с цели 0.9% пункта. Според представената днес прогноза той ще е 1.4 на сто, а миналата есен прогнозата бе за 2.3%. Въпреки това обаче за страната ни се отбелязва, че не се очаква да изпадне в рецесия, че вече е налице излишък по текущата сметка, а фирмената задлъжнялост е започнала да намалява, както и зависимостта на финансовия сектор от външно финансиране.

Икономиката на Румъния ще нарасне с 1.6 на сто, а не с 2.1%. Промяната в прогнозата се дължи на продължаващата несигурност на финансовите пазари и на дълговата криза в еврозоната. Подобрението на трудовия пазар в Румъния ще подпомогне приходите и ще допринесе за съживяването на частното потребление през втората половина на 2012 г. Публичните инвестиции ще играят ключова роля, но частните ще бъдат по-ниски от очакваното.

Финансовият сектор остава стабилен, очаква се постепенното възстановяване на потреблението да продължи, а трудовият пазар да се стабилизира, пише още в прогнозата за България. Като основен риск за страната ни тя извежда продължаващия стрес на финансовите пазари, който може да забави възстановяването на потреблението и инвестициите.

17-те страни от еврозоната ще изкарат слаба рецесия през годината въпреки сигналите за стабилизация предимно на финансовите пазари, смятат от комисията.

ЕК предвижда свиване с 0.3% на икономиката в еврозоната.

Гърция ще реализира най-големия спад в ЕС от 4.4%. Това ще е петата поредна година на рецесия в Гърция, която по-рано тази седмица получи втори спасителен транш за последните две години.

Очаква се Испания да понижи икономическия растеж с 1% през 2012 г. Според прогнозите от есента се предвиждаше растеж от 0.7% за страната.

Прогнозата за Италия е спад с 1.3%, докато през ноември се прогнозираше растеж от 0.3%.

ЕК преразгледа надолу прогнозите си за икономически растеж във Франция през 2012 г. - от 0.6 на 0.4%, докато Париж предвиждаше той да е 0.5%, като през 2011 г. регистрира 1.7%.

През първата половина на годината растежът ще е практически нулев – или около минус 0.1% през първото тримесечие и 0% през второто.

Като цяло еврозоната се сблъсква с далеч по-тежка от очакваното рецесия. Брутният ѝ вътрешен продукт през 2012 г. няма да нарасне с 0,5%, както се смяташе през ноември, а ще се свие с 0.3%.

"Неочакваното забавяне на икономиката в края на 2011 г. ще продължи и през първите две тримесечия на 2012 г.", съобщиха от Европейската комисия. Въпреки това "рецесията ще бъде сравнително умерена с признаци на стабилизиране". В предишните си прогнози през ноември ЕК предвиждаше растеж с 0.5% в еврозоната.

Единствено за Гърция и Португалия се очакваше свиване на икономиката. Сега към списъка обаче се прибавят и Белгия, Испания, Италия, Кипър, Холандия и Словения.

"Въпреки забавянето виждаме признаци за стабилизация на Европейската икономика", коментира Оли Рен.

За Европейски съюз, в който членуват 27 страни, някои от които не са в еврозоната - като Великобритания и Швеция, се предвижда лек икономически растеж тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?