ЕК: Спирането на еврофондовете при липса на върховенство на закона да се решава без единодушие

Гюнтер Йотингер

Европейската комисия предлага занапред спирането на европейските фондове за държава от ЕС, в която върховенството на закона е под заплаха, да бъде предприемано не с единодушие, а с квалифицирано мнозинство. Това съобщи в петък еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер.

Съветът на ЕС и Европейският парламент разглеждат сега този въпрос. За мен той това остава много важен и ще продължа да се боря, добави еврокомисарят, цитиран от БТА.

Йотингер отбеляза, че ако това предложение се приеме, "малцинства няма да могат да блокират" намерение за спиране на средствата от ЕС за дадена страна от Общността.

Еврокомисарят уточни, че има "широко мнозинство" за въвеждането на решения в тази област без единодушие.

По общностните правила "квалифицирано мнозинство" за приемането на решение в Съвета на ЕС се постига с гласовете на 55 на сто от държавите, представляващи 65 на сто от населението.

Още през януари тази година еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова предложи страните от ЕС да преминават тест за независимостта на правосъдието си като условие за достъп от еврофондовете. В момента ЕС преговарят за новия бюджет на съюза, който възлиза на близо 1 трилион евро годишно.

Идеята на Йоурова, която бе подкрепена от Европейската комисия, адресираше тогава проблемите с Полша, където правителството прави сериозни опити да придобие контрол над цялата съдебната система. Този процес доведе до конфликт с Еврокомисията и Европарламента. Срещу Варшава започна процедура за задействане на член 7 от Договора за ЕС, което може да доведе до лишаване от глас на най-голямата източноевропейска страна при взимането на решения в европейските институции.

Унгария обяви, че ще блокира задействането на чл. 7 срещу Полша, както и обвързването на върховенството на закона като условие за получаване на пари от европейските фондове. Още тогава стана ясно, че ЕС няма как да се намеси при сегашната система за вземане на решения.

Месеци по-късно Европейският парламент предложи налагане на същата санкция срещу Унгария за неспазване на основни ценности на ЕС - върховенството на закона, свободата на словото, правата на малцинствата и мигрантите. Това предизвика реципрочна реакция от Полша, която обяви, че ще наложи вето. България също се намеси в разговора и българското правителство взе решение да гласува "против" санкциите за Будапеща, ако темата стигне до Съвета на ЕС.

Промяната на правилата ще даде възможност на богатите западноевропейски държави, които са основни донори в ЕС, да реагират много по-ефективно на проблемите при някои от източноевропейските членове на съюза.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?