ЕК: Среща ЕС-Турция ще има, ако и когато условията бъдат изпълнени

ЕК: Среща ЕС-Турция ще има, ако и когато условията бъдат изпълнени

Европейската комисия потвърди, че среща ЕС-Турция ще се състои, след като в петък заяви, че подобна среща била "обмисляна доскоро".

Идеята за такава среща съществува, но още не можем да потвърдим точна дата, каза в понеделник говорител на комисията, цитиран от БТА.

Ще видим. Това не е среща в рамките на общата програма на председателите на институциите на ЕС и държавните и правителствените ръководители. Това е среща, която в някакъв момент може да се състои, щом условията са изпълнени и когато сме готови. Когато имаме новини, ще съобщим, добави говорителят.

Миналата седмица германският в. "Велт", позовавайки се на свои източници в Брюксел, писа, че Европейският съюз и Турция планират среща на високо равнище в края на март. Според вестника се предполага, че в преговорите ще участват турският президент Реджеп Тайип Ердоган, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европарламента Антонио Таяни, както и българският премиер Бойко Борисов, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Според "Велт" мини срещата на върха може да се състои или в Брюксел или в София. Сред темите, които вероятно ще бъдат обсъдени, се споменават борбата с тероризма, енергетиката, миграцията, студентският обмен.

В началото на януари външният министър Екатерина Захариева съобщи, че подобна среща може да се състои, въпреки че не е предвидена.

В началото на годината премиерът Бойко Борисов се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и пое ангажимент да посредничи за нормализиране на отношенията Турция-ЕС.

В петък същият говорител та еврокомисията каза, че ЕС е готов да продължи диалога с Турция и че "доскоро се обмисляше подобна среща, но засега не можем да потвърдим такова събитие".

Той припомни тогава становището на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че ЕС и Турция имат общ интерес да останат близки партньори и да продължат съвместните разговори и действия, но Турция се отдалечава от ЕС и ако иска да се върне обратно, трябва да положи необходимите усилия. Няма да има напредък в отношенията, докато журналисти се намират в турски затвори, коментира Юнкер при посещението си в София за откриването на българското председателство на Съвета на ЕС.

От българска страна идеята за такава среща бе по-ясно изразена в събота при посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел в София. Меркел приветства и инициативата на министър-председателя у нас да се проведе среща с председателите на Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент с турския президент Реджеп Ердоган, на която открито да се говори по всички нерешени въпроси.

"Имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед, за да може да решаваме проблемите, които възникват", посочи германският канцлер.

От думите на Борисов пък се разбра, че срещата вероятно ще се състои във Варна.

Според кореспондента на БТА в Брюксел, се очаква това да стане в навечерието на насрочената в София за 17 май среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани.

Отношенията между Анкара и много от страните в ЕС се влошиха, след като в Турция беше направен опит за държавен преврат.

В ЕС обвиниха Турция в потъпкване на гражданските права, а Анкара упрекна Брюксел, че не изпълнява двустранните ангажименти.

Едно от ключовите свързващи звена между Турция и ЕС остава споразумението за бежанците.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа