ЕК: Срокът за внасяне на плана за възстановяване не е най-важното

Качеството на документа е далеч по-съществено, твърди Брюксел

ЕК: Срокът за внасяне на плана за възстановяване не е най-важното

Европейската комисия внесе успокоение в понеделник у българските власти по повод раздора между правителството в оставка в България и партиите на протеста за вероятността да се изпусне крайният срок за внасянето в Брюксел на Националния план за възстановяване и устойчивост - 30 април. Планът разписва политиките и проектите, с които София ще кандидатства за безвъзмездно финансиране от ЕС в размер на около 12 млрд. лв. на мерки за излизане от кризата с Covid-19.

В петък кабинетът на ГЕРБ публикува трета версия на българския план, но преди това заяви, че не смята да внася плана до 30 април, за да даде възможност за промени на бъдещото ново управление. Партиите на протеста обаче поискаха правителството да си изпълни задължението в срок, като по предложение на Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" в сряда премиерът Бойко Борисов ще бъде извикан в парламента да докладва за подготовката на плана. Чуват се и все повече гласове за пренаписване на плана, тъй като има много критики към ГЕРБ, че документът не е разработен качествено.

"Въпросът за качеството на плановете за икономическо възстановяване на страните от ЕС е по-важен от сроковете за подаване на тези планове", заяви в понеделник говорител на Европейската комисия, предаде БТА.

"Да не надценяваме въпроса за сроковете", призова говорителят. Той отбеляза, че досега нито една страна от ЕС не е подала окончателен план, а са постъпили 26 чернови.

По неговите думи, ако подаваните планове са качествени, ЕК ще може в срок до два месеца от получаването им да ги одобри и да ги предаде на Съвета на ЕС. След това Съветът ще има срок от месец, за да се произнесе. Изплащането на сумите към държавите се очаква да започне след одобрението от двете институции.

Говорителят поясни, че това е само едната страна от процеса, а другата е държавите от ЕС да одобрят въвеждането на т. нар. собствени ресурси за новия европейски бюджет (нови данъци).

Когато въвеждането на допълнителните данъци бъде одобрено от страните, ЕК ще може да изтегли от финансовите пазари заеми за фонда за икономическо възстановяване, които ще бъдат изплащани от "собствените ресурси".

Държавите от ЕС имат сложна задача - да разпределят шестгодишен бюджет за икономическо възстановяване, докато се налага да се борят с пандемията. Някои от тях може да имат нужда от повече време, посочи говорителят. В интерес на всички е плановете да бъдат качествени и да бъдат изпратени при първа възможност, добави той

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?