ЕК: Сроковете за криминализиране на нови синтетични наркотици наполовина

Европейската комисия предложи сроковете за криминализирането на новите синтетични наркотици (т. нар. дизайнерска дрога), които имат въздействието на екстази и кокаин, да бъдат съкратени наполовина - от 24 минимум на 12 месеца максимум, предава БТА от Брюксел.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг отбеляза, че съставките, използвани при създаването на такива наркотични вещества, няма да бъдат забранявани, когато биват използвани в науката и в областта на технологиите и фармацията. Когато дадено вещество представлява особена заплаха за живота и здравето на хората, неговото предлагане на пазара ще бъде поставено под пълна забрана.

За първи път се въвежда възможността при особено опасни вещества те да бъдат временно, но незабавно забранявани в срок от една година, в която да бъдат извършени съответните оценки.

Данни на комисията показват, че от 2005 г. насам са били докладвани над 1300 нови вида синтетични наркотици, като най-големият брой е заявила Германия (127 съобщения), следвана от Великобритания (123), Швеция (116) и България (108).

В нашата страна подобни вещества употребяват 3.4 процента от младежите на възраст 15-24 години (по данни от 2011 г. и при средно равнище от 5 процента за ЕС). Най-тревожно изглежда положението в Ирландия, където 16.3 процента от младежите са заявили, че ползват подобни вещества.

Комисията предлага въвеждането на наказателна отговорност само за случаите на най-опасните вещества. За да бъде въведено в действие, днешното предложение се нуждае от одобрението на Съвета на ЕС и на Европейския парламент.

Споделяне

Още от Европа