ЕК стартира процедура, която може да доведе до отнемане правото на глас на Полша

Брюксел проверява новите закони за Конституционния съд и обществените медии

Сн. ЕПА.

Европейската комисия предприема срещу Полша първата от трите стъпки по процедурата за отнемане на правото на глас на страна членка в Съвета на ЕС заради възможни нарушения на принципа на върховенството на закона, съобщи на пресконференция заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс.

"ЕК не се интересува от вътрешнополитическите въпроси в Полша, а е притеснена от предприетите наскоро законодателни промени, свързани с управлението на обществените медии и с Конституционния съд", заяви Тимерманс.

Той посочи, че е готов по всяко време да пътува до Варшава за преговори с полските власти.

"Целим да работим в дух на сътрудничество с държавите от ЕС, стремим се да решим проблемите, а не да се увличаме в спорове", коментира той.

EК започва безпрецедентна проверка на новото полско законодателство, чиято цел е да се установи дали разпоредбите, свързани с работата на Конституционния съд и обществените медии, нарушават демократичните стандарти на ЕС.

Ако това бъде потвърдено, срещу Полша ще започне наказателна процедура

ЕК разглежда противоречивия полски медиен закон, според който само финансовият министър трябва да носи отговорност за назначаването на ръководителите на държавните медии. Изпълнителният орган на ЕС ще оцени дали върховенството на закона е застрашено в страната и доколко администрацията на новото правителство нарушава с идеите си европейските демократични стандарти.

По-рано Брюксел остро разкритикува закона и изрази опасения, че той е проява на авторитарни тенденции в европейската политика.

Варшава е "объркана" от Тимерманс

Говорителят на полското правителство омаловажи решението на Европейската комисия да започне предварително проучване дали Полша спазва върховенството на закона, като заяви, че става дума за "стандартна процедура".

Говорителят на полското правителство Рафал Бохенек заяви, че това е "стандартна процедура", която не се отразява на отношенията на Полша с ЕС, и че ЕК просто иска да събере повече информация за случващото се в Полша. Тимерманс вече е бил поканен във Варшава за разговори, допълни той.

В телефонно интервю за Ройтерс полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви, че Варшава е объркана от противоречащите си според нея изявления на Тимерманс и би искала първо да се запознае в писмен вид с решението на ЕК.

Разговорите с ЕК, за които говори и днес еврокомисарят, вероятно ще продължат месеци наред, каза Вашчиковски.

Той упрекна Тимерманс, че от една страна говори за диалог с Полша, а от друга - за процедура по повод върховенството на закона.

"Ако говорим за договорите на ЕС, промяната в медийния закон в Полша не може да е предмет на оценка от страна на ЕК. А по въпроса за Конституционния съд, Тимерманс не е взел предвид последните решения на съда да одобри назначенията на двама съдии, каза Вашчиковски. Миналата седмица Конституционният съд реши да приеме за свои членове, двама съдии, посочени от управляващите.

През декември управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС), която има абсолютно мнозинство в парламента, предприе стъпки за установяване на влияние върху Конституционния съд, който би трябвало да е независим арбитър и да има право да блокира законодателство, предлагано от правителството. Миналата седмица президентът Анджей Дуда, избран като кандидат на ПиС, подписа закон, който дава на правителството пълен контрол върху държавните радио и телевизия - стъпка, която бе разкритикувана от опонентите му като подкопаване на основите на демокрацията.

Полското правителство призова за единен фронт срещу "клеветите"

Полският премиер Беата Шидло призова опозицията да се изправи в единен фронт с правителството срещу, по думите ѝ, оклеветяването на страната в чужбина.

"Полша е несправедливо обвинявана в неща, които не съществуват в страната ни, че нарушава принципите на правовата държава. Това не е вярно. Демокрацията в Полша е в добро състояние", каза Шидло пред парламента, представяйки позицията на Варшава преди дебатите в Европейския парламент в Страсбург на 19 януари, в които тя ще участва.

Министър-председателката няколко пъти благодари на ръководителите на всички парламентарни групи, с които се срещна вчера, че са приели "да обсъдят полските проблеми в полския дом". Тя посочи, че всеки път, когато тези проблеми са били изнасяни навън, резултатът е бил негативен.

"Днес трябва да загърбим споровете си, да се обединим и да обсъдим как да стабилизираме международното положение. Благодаря на водачите на парламентарни групи, че пожелаха да говорят в един глас по основните въпроси", каза Шидло.

"Не твърдя, че вършим всичко идеално, че не допускаме грешки. Ние обаче изпълняваме програма, избрана от поляците на демократични избори, и този избор трябва да се уважава", отбеляза премиерът.

"Искам да представя в Европейския парламент полското правителство, но и целия парламент. Разчитам на помощта на всички ви", подчерта Шидло.

Изявлението на премиера съвпадна с "ориентировъчни дебати" в Европейската комисия в Брюксел по приетите от полския парламент спорни закони за медиите и за Конституционния съд.

Тя посочи, че в понеделник е разговаряла с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който ѝ казал, че настоящата дискусия трябва да спре на етапа проверка на правните текстове и разяснения.

"Санкциите са абсурдни"

Полският заместник-министър на външните работи Конрад Шимански, който отговаря за европейските въпроси, от своя страна заяви, че би било абсурдно да бъдат обсъждани евентуални санкции срещу страната му.

Според него днешната дискусия в Брюксел цели само "да сложи началото на по-тесен диалог между Общността и Полша", съобщи Франс прес.

В интервю, поместено във вестник "Жечпосполита", Шимански изразява предпазлив оптимизъм.

"Стигнахме фазата разясняване на подробностите около промените в закона за медиите и кризата, засегнала Конституционния съд - ето какво е в центъра на вниманието за нас и нищо друго", казва той.

"Впечатлението ми е, че в Европейската комисия нараства интересът към подробностите по случая, и разчитам дискусията да бъде конкретна", отбелязва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа