ЕК стартира процедура срещу България за прекомерен дефицит

Европейската комисия ще стартира бюджетна дисциплинарна процедура срещу България, след като официални данни показаха, че бюджетният дефицит на страната надвишава "тавана" на блока, съобщи Ройтерс в четвъртък, позовавайки се на говорител на ЕК.

Европейската статистическа служба (Евростат) потвърди, че дефицитът на страната през 2009 г. е бил 3.9% от брутния вътрешен продукт (БВП), което е повече от максималния за ЕС – 3%.

"Комисията ще предприеме стъпки, предвидени при подобни обстоятелства. ЕК ще изготви препоръка за започване на процедура за дефицит", заяви говорителят на дирекция "Икономика" в ЕК Амадеу Алтафаж.

Такава процедура започва срещу 20 от общо 27-те страни в Евросъюза, уточни пред журналисти Амадеу Алтафаж и добави:

"Дефицит над 3 процента автоматично активира процедура за свръхдефицит срещу съответната страна. Като първа стъпка от нея Европейската комисия ще подготви доклад до Съвета на министрите на икономиката и финансите, което очаквам да стане на 12 май. След това вече решението е на Съвета.

Ако се постигне бюджетен баланс, е напълно възможно процедурата да бъде закрита няколко месеца по-късно. Знаем за намеренията на българските власти да удържат дефицита под 3 на сто през 2010 г., финансовите показатели на страната са по-добри в сравнение с много други, и се надяваме да се стигне до стабилни стойности под 3 процента."

Първоначално българското правителство отчете дефицит от 1.9%, но в началото на април коригира докладваните пред ЕК данни, като се оправда със скрити анекси по необзепечени договори на предишния кабинет. Тогава финансовият министър Симеон Дянков изрази очакване, че след като страната сама е признала разминаването на данните, да не стане обект на наказателна процедура от страна на ЕК за свръхдефицит.

Според дисциплиниращите мерки, известни като процедура за прекомерен дефицит, Комисията ще предложи краен срок на страната да коригира своя дефицит и мерки, необходими за постигането на тази цел.

Дянков заяви миналата седмица за Ройтерс, че България ще съкрати дефицита си до под 2% от БВП тази година в опит да изпълни критериите за присъединяване към еврозоната, един от които е дефицит по-малък от 3%.

По-голямата част от страните членки на ЕС нарушават този лимит заради икономическата криза, допълва агенцията.

В четвъртък Евростат публикува данни за дефицита, БВП, дела на публичните разходи и приходи в националните бюджети, както и за размера на държавния дълг спрямо БВП в страните членки на ЕС.

Със своя дефицит от 3.9% (абсолютна стойност - на минус с 2.570 млрд. лв) България е сред страните с относително малък дефицит.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа