Със забрана за повторно влизане

ЕК: Страните от ЕС могат да експулсират граждани на други страни членки

Според вътрешния министър Цветлин Йовчев няма претенции към България за злоупотребите със социални помощи

Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих

В тежки случаи на документна измама, брак "от съчувствие" и съпричастие с организираната престъпност държавите членки на Европейския съюз имат право да експулсират граждани на други страни членки с налагането на забрана за повторното им влизане. Това се посочва в предложението на Европейската комисия до Съвета на ЕС по вътрешни работи, който заседава във вторник.

Темата за т.нар. "социални туристи" влезе в дневния ред по искане на Великобритания, Холандия, Австрия и Германия.

ЕК даде пет конкретни предложения за справяне със случаите на злоупотреба с правото на свободно движение в ЕС.

Сред предложените мерки е издаването на наръчник за борба с браковете "от съчувствие", както и за правила за установяване на уседналост (състояние, което дава правото на получаването на бюджетни помощи).

Комисията отбелязва, че гражданите на ЕС, установили се в друга държава от Общността, следва да получават еднакво отношение с местните жители. Същевременно чужденците от ЕС разполагат с по-ограничени възможности за кандидатстване за социални помощи, за да бъдат предпазени местните бюджетни системи. До петата година от престоя си в друга държава от ЕС гражданите на Общността нямат правото на социални помощи, ако местните власти преценят, че подобно право би било в излишна тежест на бюджета.

В случаите на нарушения местните власти разполагат с възможността да прекратят разрешението за постоянен престой на тяхна територия на даден гражданин на ЕС.

"Не трябва да бъдат заклеймявани малцинства и обществени групи, вината винаги е лична", коментира еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг, попитана дали основният брой нарушители в разглежданите случаи са ромите от България и Румъния.

Наблюденията показват, че проблемът със злоупотребата със социални помощи в ЕС е малък, но поражда раздразнение у хората и води до политически последствия, добави Рединг, цитиран от БТА.

Според статистиката 14 милиона граждани на ЕС (при общо население от 500 милиона) днес живеят в държава от Общността, различна от тяхната родина. Основната причина те да се местят е работата, като търсят социални помощи по-рядко от местното население и чужденците от държави извън ЕС.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира, че досега не са изразени претенции към България по повод злоупотребите със социални помощи в ЕС.

"Позицията на нашата страна на заседанието е била, че оценяваме загрижеността на някои държави за съществуването на проблема, както и че за неговото разрешаване трябва да се работи целенасочено. Подкрепихме мерките, предложени от ЕК, но подчертахме, че в никакъв случай няма да се съгласим с мерки, които ще ограничат свободното движение на хора", заяви Йовчев.

По-рано еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом коментира, че не приема определението "социален туризъм".

Според нас свободното движение в ЕС е нещо добро и подобни притеснения (за злоупотреби с обществените фондове - бел. ред.) са силно преувеличени, добави тя.

Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих от своя страна коментира, че "истината е, че много хора, например от България и Румъния, идват в Германия, където работят здравата".

"Приветстваме тези хора радушно, но за съжаление има и такива, които идват у нас, само за да получават социални помощи. Трябва и можем да се възпротивим на такова поведение ", заяви министърът.

Той изрази очакване Европейската комисия да прави разлика между нарушителите и онези, които полагат честен труд.

Фридрих посочи, че в някои големи германски градове са се появили сериозни проблеми, които не може да бъдат пренебрегнати. Имаме нужда от ясна позиция на ЕС дали можем да върнем тези измамници у дома и да им наложим забрана за повторно влизане в страната. Това е особен законодателен въпрос и очаквам днес ясни отговори от еврокомисаря по правосъдието, заяви Фридрих.

В интервю за в. "Ди Велт" Фридрих коментира, че Еврокомисията трябва да активизира усилията си за борба с нелегалната имиграция, предимно от България и Румъния. "Еврокомисията трябва най-накрая да се отнесе сериозно към нашето безпокойство", заявява Фридрих.

Според него е възможно решение на проблема, при което се забранява влизането в страната на хора, които вече са били изгонени от нея.

"Трябва да имаме възможност, в случай че човек злоупотребява с правото на свободно придвижване, да откажем повторно влизане и да го отпратим", подчерта вътрешният министър.

"Свободното придвижване не дава право да се получават с измама социални помощи", добави Фридрих.

Споделяне

Още от Европа