ЕК свиква спешна среща заради мигрантския поток през Балканите

Мигрантският натиск към България се засилва

ЕК свиква спешна среща заради мигрантския поток през Балканите

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свика спешна среща на държавни и правителствени ръководители от ЕС заради мигрантските потоци през Балканите.


Форумът ще се състои в неделя вечер в централата на комисията в Брюксел. Поканени са премиерите на България, Австрия, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения, както и председателят на Европейския съвет и представители на Фронтекс и на ООН.


ЕК посочи, че потокът мигранти през Западните Балкани изисква бърз отговор и трябва съгласие по общи действия, които да бъдат предприети незабавно.

Така премиерът Бойко Борисов ще трябва да пътува за Брюксел в деня на местните избори.

 

Хиляди бежанци всекидневно преминават от Гърция в Македония, а след като Унгария затвори границите си маршрутите на бежанците към Западна и Северна Европа се пренасочиха през Словения. Хиляди мигранти обаче се оказаха в бедстващо положение между границите на Балканите заради студеното време и лошите условия по граничните пунктове.

 

Натиск по българо-турската граница

 

Бежанският натиск се увеличи и към България, като за последното денонощие гранични полицаи, охраняващи българо-турската граница са отблъснали 265 мигранти при опит да влязат на територията на страната.

 

Общо 13 различни групи бежанци са се опитали да влязат нелегално в България през изминалото денонощие.

Премиерът Борисов коментира в сряда, че едва малка част от задържаните в България мигранти са бежанци от Сирия.


"На нашата граница задържаме преди всичко афганистанци, пакистанци, което няма нищо общо с войната в Сирия. Това ме притеснява повече. Това са все млади хора, които са били в Иран, в Ирак, на други места, и сега влизат организирано - само мъже. Така че сме много нащрек в тази област“, заяви българският премиер, който е в Мадрид за конгреса на ЕНП.

 

Бойко Борисов каза още, че ако "не се спре войната и не се намерят решения за този свят, нищо добро не ни очаква".

 

Турция вече предупреди, че не може да задържа бежанците на своя територия за постоянно. Очаква се и нова бежанска вълна от Алепо заради офанзивата на Асад и Русия.

 

Напрежението в Словения ескалира

 

На Балканите през последните дни е най-тежко положението в Словения, която обяви, че няма капацитет да се справи с потока и поиска помощ от Европейския съюз.

В сряда мигранти подпалиха приемен център в словенския лагер Брежица, недоволни от бавната регистрация и затрудненото им транспортиране към Австрия.

За по-малко от час мигрантите са успели да подпалят почти всички палатки в лагера. След инцидента властите са натоварили част от мигрантите в пет автобуса и изпратени за Австрия.

В момента в различни приемни центрове на територията на Словения има около 5000 мигранти.

Словенският парламент гласува и допълнения към Закона за отбрана, с които даде на армията част от правата, които до момента имаше само полицията. Любляна прати по границите си и военнослужещи.

Словенският премиер Миро Церар съобщи, че е получил уверението на Европейския съюз, че властите в Любляна ще получат помощ при защитата на шенгенските граници на републиката.

Според него Словения ще получи полицейско оборудване, техника и финансова помощ.

Само през изминалото денонощие от Хърватия в Словения са пристигнали между 8 и 9000 мигранти, а няколко хиляди от тях вече са преминали в Австрия.

"Натискът на имигрантите, пристигащи от Хърватия, се засилва", заяви словенското правителство.

Австрийските власти след дълги преговори се съгласиха да приемат 4300 души от Словения.

Австрия също твърди, че капацитетът ѝ ще бъде изчерпан до дни и ще бъде принудена да спре приема на мигранти.


Словения и Хърватия бяха затворили временно границите и хиляди бежанци изпаднаха в бедстващо положение заради лошото време и липсата на нормални условия по граничните пунктове.

Около половин милион мигранти и бежанци стигнаха до Гърция от началото на годината. Голяма част от тях се насочват към Македония и оттам през Сърбия, Хърватия и Словения се опитват да стигнат до богатите страни в Западна и Северна Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?