ЕК: Турция получи 1.5 млрд. евро и изпълнява стриктно споразумението за мигрантите

Анкара продължава със заплахите да го денонсира

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Eвропейската комисия обяви, че Турция изпълнява стриктно ангажиментите си, свързани с обратното приемане на незаконни мигранти и за изпращане към Европа на сирийски бежанци по схемата "един за един". Говорител на комисията посочи в петък, че ЕС е решен да направи необходимото, за да продължи изпълнението на споразумението за миграцията с Турция.

Според нас споразумението постигна ясни резултати, милион мигранти не успяха да влязат в ЕС, хиляди не загубиха живота си в морето. Осигурихме 1.5 милиарда евро за Турция в последната година, отчете говорителят.

Комисията представи данни за напредъка по споразумението, подписано преди година в Брюксел. Данните показват, че притокът не незаконни мигранти в последната година е спаднал с 97 процента.

Докато през 2015 г. дневно в ЕС са навлизали средно по 10 000 мигранти, благодарение на споразумението с Турция броят е спаднал до 43 на ден.

Броят на удавените в Егейско море мигранти е намалял от 1145 през 2015 г. до 80 души през миналата година.

До днес по силата на споразумението от Гърция в Турция са били върнати 916 незаконно проникнали в ЕС мигранти, докато от Турция в ЕС са били изпратени над 4000 сирийски бежанци.

За последната година Гърция е получала от ЕС над един милиард евро за справянето с мигрантите.

Заплахите от Анкара продължават

Анкара регулярно плаши, че ще денонсира споразумението, въпреки че до момента няма подобни сигнали. Освен това Турция твърди, че Европа не ѝ оказва обещаната финансова помощ.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви в петък, че Турция би могла да изпрати 15 хиляди бежанци в Европа, за да "шокира европейците", съобщи вестник "Хюриет", цитиран от БТА.

Изявлението на Сойлу бе направено на фона на дипломатическата криза между Турция и Германия и Холандия, разразила се, след като властите в европейските държави отмениха редица прояви на турски министри на тяхна територия във връзка с предстоящия референдум в Турция.

Имаме споразумение за реадмисия. Казвам ти, Европа, имаш ли куража? Ако искаш, ще изпратим 15-те хиляди бежанци, които не изпращаме всеки месец, каза Сойлу.

Той посочи, че Германия и Холандия в момента опитват да завършат това, което не успяха по време на протестите за парка Гези, при разследванията за корупция през декември 2013 г. и при провалилия се опит за преврат през юли 2016 г..

Разиграват се игри, насочени срещу Турция, за да не ѝ бъде позволено да стане много силна в бъдеще, добави Сойлу.

Германският вътрешен министър: Анкара да се придържа към споразумението

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви в петък, че очаква Анкара да се придържа към споразумението между ЕС и Турция за възпиране на бежанския поток към Европа, предаде Ройтерс.

"Чувам много коментари от Турция и се опитват да ни накарат някак да се молим за това споразумение и прочие", каза Мезиер. "Има споразумение и ние се придържаме към него. Очакваме и Турция да направи същото," добави той.

Говорител на германското правителство заяви, че няма признаци Анкара да е преустановила сделката, като добави, че броят на мигрантите, пристигащи в Гърция, продължава да е много нисък.

Де Мезиер каза още, че Турция става все по-провокативна всеки ден, за да получи отговор и да бъде представена като жертва.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опитва да набере подкрепа сред турците в чужбина за референдума през април, на който турците са призовани да решат дали да бъде въведена президентска система на управление в Турция.

Според германския министър е важно да се отбележи, че "имаме едно турско правителство, което очевидно изпитва трудности да спечели референдума и използва други теми, предполагаемия конфликт с Европа, за да увеличи одобрението за неговите политики, а средство за това е провокацията".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?