ЕК удължава срока за заявяване на агросубисидия до 15 юни

ЕК удължава срока за заявяване на агросубисидия до 15 юни

Европейската комисия е решила да удължи срока за подаване на заявления за получаване на земеделски субсидии за обработване на площи до 15 юни., съобщиха от Министерството на земеделието и храните в сряда. Всяка държава обаче сама трябва да реши дали да се възползва от максимално възможното удължаване или срокът да е по-кратък.

В момента срокът за заявяване на агросубсидия пред общинските служби по земеделие е 15 май, но проблеми с въвеждането на правните основания за искане на субсидиите, възпрепятстваше до Великден фермерите в подаването на заявленията. Системата работи нормално от 18 април и по данни на агроведомството две трети от стопаните с право на помощи са подали вече документите.

Удължаването на срока засяга всички схеми и мерки за директни плащания, преходна национална помощ и мерките по Програмата за развитие на селските райони, за които се кандидатства с единното заявление за подпомагане и засяга само кампания 2017.

При удължаване на стандартния срок за заявления, автоматично след фиксираната крайна дата се продължава с 25 дни и подаването на заявления със санкция за земеделеца.

Подобна възможност имаше и през 2015 г. и 2016 г. И през тези две години България използва възможността да удължи периода на подаване на заявления без санкция до края на май. След това тече 25-дневният срок със санкция за закъсняло подаване.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?