ЕК уличи "Амазон" в незаконно спестени над 250 млн. евро данъци

ЕК уличи "Амазон" в незаконно спестени над 250 млн. евро данъци

ЕС нареди на интернет търговеца "Амазон” (Amazon) да изплати на Люксембург 250 млн. евро данъци, пише Файнейшъл таймс. Европейският комисар по конкуренцията Магрете Вестагер обвини страната в незаконно съглашателство с компанията от Сиатъл.

Започналото преди почти три години разследване на комисията e установило, че американският онлайн търговец се възползвал от благоприятна данъчна сделка за финансови облекчения, която е гарантирала почти десетилетие незаконна държавна подкрепа от Люксембург, където се намира центърът за Европа на Амазон. Замесените в скандала страни отричат да са нарушили закона.

Новината идва на фона на по-строгите мерки от страна на Брюксел по отношение на Силициевата долина и зачестилите опити на Европа да прилага строга данъчна и финансова регулация за технологичните компании.

В същото време Белият дом подготвя законови промени, които да позволят репатрирането на задгранични печалби. Това може да увеличи отново трансатлантическото напрежение, след като миналата година Брюксел наложи рекордна глоба на гиганта "Епъл" (Apple), като постанови, чe ĸoмпaниятa oт CAЩ дължи на Ирландия 13 милиарда eвpo неплатени данъци. Тогава решението предизвика сериозни политически реакции отвъд океана.

В разширяващия се списък на разследваните компании влизат "Старбъкс", "Макдоналдс" и "Фиат".

Решението на Koмиcиятa мoжe да се окаже негативно и зa нeйния пpeзидeнт Жaн-Kлoд Юнĸep, ĸoйтo бe пpeмиep нa дъpжaвaтa oт 1995 дo 2013 г.

Споделяне

Още от Бизнес