ЕК утвърди заеми за един милиард евро на Украйна

Европейската комисия съобщи, че е утвърдила отпускането на един милиард евро средносрочни заеми за Украйна. За да влезе в сила, решението подлежи на допълнително потвърждение от Съвета на ЕС идната седмица. Посочената сума е част от 11-те милиарда евро, гласувани от ЕК в началото на месеца в подкрепа на Киев, предаде БТА в сряда от Брюксел.

Средствата, гласувани днес, са насочени към преодоляването на финансовия недостиг, изпитван от украинските власти и задълбочен от настоящата криза. Отпускането на парите е свързано с постигането на споразумение с Международния валутен фонд.

Същевременно Европейската комисия призова Украйна да повиши цените на електроенергията, за да реши част от бюджетните си проблеми.

Украинският енергиен сектор трябва да се реформира, засега цените на електроенергията са силно субсидирани от държавата и това представлява особена тежест за бюджета, това трябва да се промени, заяви зам.-председателят на ЕК Оли Рен.

ЕС трябва да подкрепя Киев с всички възможни инструменти, за да осигури стабилността на континента, заяви говорителят на ЕК Пиа Хансен, след като еврокомисарите обсъдиха въпроса за кризата в Украйна на седмичното си заседание.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?