ЕК: Ваксинацията в ЕС започва на 27-29 декември

ЕК: Ваксинацията в ЕС започва на 27-29 декември

Европейската комисия съобщи, че ваксинацията срещу Covid-19 в ЕС ще започне на 27-29 декември. Говорител на комисията отбеляза, че спазването на тези дати зависи от очакваното положително решение на европейската агенция по лекарствата за първата ваксина.

Той поясни, че доставките на ваксината се предвижда да започнат на 26 декември.

На 21 декември се очаква положителното становище на лекарствената агенция, а ЕК вчера уточни, че след това ще има нужда от два дни, за да съгласува с държавите от ЕС намерението си веднага да издаде разрешение за пазарен достъп на ваксината.

Ваксинацията на населението във Франция ще започне през последната седмица на декември, съобщи премиерът Жан Кастекс, цитиран от Франс прес.

Кастекс, който говори пред френския парламент, обвърза началото на кампанията с одобряването от Европейската агенция по лекарствата на ваксината, разработена от компаниите Pfizer и BioNTech - нещо, което се очаква да стане в понеделник.

На първия етап ще бъдат ваксинирани рисковите групи - възрастните, уязвимите и някои здравни работници. Очаква се това да отнеме между шест и осем седмици, тъй като между прилагането на двете необходими дози на човек трябва да минат 21 дни, обясни Кастекс.

Той изрази очакване неприоритетните групи да бъдат ваксинирани в "края на пролетта".

Франция ще получи до края на годината около 1,16 милион дози ваксина, обяви премиерът.

Той добави, че още 677 000 дози ще пристигнат на 5-6 януари, а след това - приблизително 1,6 милион дози през февруари.

Франция е поръчала общо около 200 милиона дози, достатъчни за ваксинирането на 100 милиона души.

Германия ще започне ваксинацията на населението срещу Covid-19 на 27 декември. Първо ще бъдат ваксинирани обитателите на старческите домове, предаде Франс прес, като се позова на здравните власти.

Решението бе взето на заседание на федералния министър на здравеопазването Йенс Шпан и колегите му от 16-те германски провинции.

Шпан е информирал участниците в срещата за предстоящото одобряване и доставяне на ваксината, разработена от компаниите Pfizer и BioNTech.

Много вероятно е ваксинацията в целия Европейски съюз, на който Германия е ротационен председател до края на годината, да започне на 27 декември, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус