ЕК въвежда временни мита върху вноса на китайски слънчеви панели

ЕК въвежда временни мита върху вноса на китайски слънчеви панели

Европейската комисия се договори в сряда да наложи наказателни вносни мита върху китайските слънчеви панели, предаде Ройтерс.  Целта е да се защитят производителите от Европа.

 

Подкрепено е предложението на комисаря по търговията Карел де Гухт да се въведат временни мита от 6 юни и така китайският внос на слънчеви панели да стане по-малко привлекателен в Европа, съобщиха официални лица.

 

Разследването по обвиненията за дъмпинг е най-голямото, което ЕК е започвала, но Брюксел се опитва да подходи предпазливо, тъй като ЕС се нуждае от Китай, втория по големина търговски партньор на блока, за да излезе по-лесно от рецесията.

 

Освен това Германия и Франция искат да увеличат износа за Китай, което означава, че Де Гухт ще се опита да договори решение с китайския министър на търговията преди крайния срок на ЕС до декември, след което митата могат да бъдат наложени за срок от пет години.

 

Митата на ЕС, които ще влязат в сила, след като Еврокомисията публикува решението в Официалния вестник на ЕС, ще бъдат средно 47%, отбелязаха източниците. На 15 май в Брюксел експерти по търговията от държавите членки ще бъдат консултирани и се очаква да подкрепят решението, въпреки че позицията им не е със задължителен характер.

 

Според производители от ЕС китайските компании са заели над 80% от европейския пазар на слънчеви панели от почти никакъв дял преди няколко години. През 2011 г. Китай е изнесъл соларни панели за над 21 милиарда евро в страните от ЕС.

 

Европейските производители обаче обвиняват китайските, че пласират продукцията си на дъмпингови цени. Миналата година САЩ въведоха мита върху китайските слънчеви енергийни продукти, изтъквайки, че бързото разрастване на Китай в този сектор е създало прекалено голямо предлагане.

Споделяне

Още от Бизнес