ЕК вдига мораториума върху генетично модифицираните храни

Европейската комисия вдигна шестгодишния мораториум върху генетично модифицираните култури като подкрепи искането на швейцарската компания Синжента да продава сладка царевица Bt-11 за човешка консумация.

Решението трябваше да бъде взето от комисията, след като правителствата на ЕС не успяха да постигнат споразумение дали да вдигнат забраната, която бе оспорвана от САЩ.

Противниците на генетично модифицираните култури казаха, че решението се ползва със слаба подкрепа от страна на учените и с никаква подкрепа сред хората в Европа.

Ейдриън Беб, активист на "Приятели на Земята", каза преди вдигането на мораториума: "Учените не могат да се разберат за безопасността на генномодифицираната царевица, а хората не я искат". Той прогнозира, че ако комисията реши да прокара решението, общественото доверие в този вид храни ще падне още повече.

Еврокомисията реши да сложи край на мораториума, като посочи, че продуктът ще бъде пределно ясно обозначен, така че потребителите да са защитени.

Миналия месец Франция, Португалия, Австрия, Люксембург, Гърция и Дания продължаваха да са против вдигането на забраната.

Испания, Белгия и Германия се въздържаха, докато Италия, Великобритания, Холандия, Ирландия, Швеция и Финландия бяха "за".

Еврокомисарят по безопасността на храните Дейвид Бърни тогава също изрази подкрепа за вдигане на мораториума. Когато тези храни бъдат оторизирани и излязат на пазара, очаквам страните - членки на ЕС да се съобразят с европейското законодателство, каза той.

Решението на Европейската комисия ще е валидно за 10 години и ще важи за всички 25 страни - членки.

То позволява на компаниите да продават генномодифицирана царевица в консерви, на които да е обозначен ясно произходът на продукта. Отглеждането на генномодифицирана царевица обаче все още е забранено.

Сладката царевица Bt-11 на Синджента е първият от 30 генномодифицирани продукта, които чакат одобрение.

За последен път Европейската комисия одобри продажба на генетично модифицирани култури през 1998 г.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: