ЕК: Вече нямаме кошмари, че ще изгубите европарите за регионално развитие

В България има чудесни примери как ефективно могат да се използват парите на европейските данъкоплатци, заяви в петък Реналдо Мандметс, ръководител на отдел "България", Главна дирекция "Регионална политика" на ЕК. Той взе участие в 6-тото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР).

Мандметс е посетил части на страната, където се изпълняват европроекти и видял конкретни постижения. Мога да кажа, че не сънувам кошмари, че България може да загуби част от средствата по ОПРР, каза той. В България има правилен подход за усвояване на парите от програмата, гордеем се с това, което сте направили, добави той.

Той посочи обаче, че очаква ускоряване на действията в областта на транспорта. С парите за техническа помощ може да бъде увеличен административният капацитет и да бъдат обучени служителите на регионалното министерство, каза той. Комуникацията между дирекцията на ЕК и Управляващия орган на ОПРР е много добра, от страна на България има невиждано досега бърза реакция, на някои въпроси са се получавали отговори в рамките само на 2 - 3 часа, каза Реналдо Мандметс.

Шест пъти сме по-бързи при обработването и сключването на договори по оперативна ОПРР през последните 10 месеца спрямо предходния период, похвали се регионалният министър Росен Плевнелиев.

Вече са разплатени 145 милиона лева по програмата. Преди 10 месеца сумата бе 27 милиона лева, каза Плевнелиев.

Програмата "Регионално развитие" е водещата оперативна програма в момента, посочи той. Чрез нея се подпомагат сектори от икономиката, които са приоритетни за нас, които са и бъдещите двигатели на растежа. Това са секторите транспорт, енергетика, туризъм, строителство. За 9 месеца са одобрени проекти за 1.355 млрд. лв., каза Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?