ЕК: Великобритания не може да налага ограничения за българи и румънци

Ласло Андор, Сн:БГНЕС

Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор заяви, че никоя държава в ЕС не може да налага едностранно ограничения за достъпа до европейския трудов пазар, извън предвиденото в договорите на Общността, предаде БТА от Брюксел. Еврокомисарят направил това уточнение в отговор на въпрос дали комисията би заела позиция, ако Великобритания предприеме ограничения по отношение на българите и румънците, според изказванията на премиера Дейвид Камерън.

В неделя той заяви, че британското правителство трябва да потърси начини да затрудни имигранти от Европейския съюз да пристигат във Великобритания и да искат социални помощи. Думите бяха свързани по-конкретно с опасенията, че хиляди имигранти от Румъния и България ще пристигнат във Великобритания през 2014 година, след като изтекат преходните споразумения, сключени при присъединяването на двете страни към ЕС през 2007 година.

Сега министрите ще търсят начини да направят по-трудно пристигането на имигранти от ЕС, които да искат социални помощи или да търсят достъп до здравни услуги, каза Камерън пред ББС.

"Разбира се, сред основните причини една страна да стане членка на ЕС са т. нар. ключови свободи - за движение на стоки, услуги и хора. Вече обаче има ограничения върху движението на хора, например при извънредна ситуация. Дали трябва да търсим аргументи дали да бъде по-трудно за хората да идват във Великобритания и да искат социални помощи? Да, честно казано, трябва. Така че има области, дори при свободното движение на хора, където искаме да направим промени", каза британският премиер.

Във вторник еврокомисарят Ласло Андор добави в отговор на друг въпрос, свързан с Испания, че в края на миналата година ЕК е одобрила искането на властите в Мадрид за възстановяването на ограниченията за достъп до местния пазар на труда на румънски граждани, тъй като молбата е била основана на статистически данни. Статистиката е показала, че броят на румънците, регистрирали се като безработни в Испания, значително превишава средните стойности. Комисарят подчерта неколкократно, че ограниченията за българи и румънци в достъпа им до трудовия пазар в ЕС отпадат изцяло от януари догодина.

Андор уточни, че други държави, освен Испания, не са подавали искания за възстановяването на ограниченията за българи и/или румънци, след като един път вече са ги отменили. Няма начин съществуващите правила за сроковете на отпадане на ограниченията да се променят, договорите са ясни, тези правила ще важат занапред и за гражданите на Хърватия, която предстои да бъде приета в ЕС в средата на годината, отбеляза той.

До този момент българските и румънските граждани нямат свободен достъп до трудовите пазари на Великобритания, Белгия, Холандия, Франция, Ирландия, Австрия, Малта и Люксембург, като за румънците това ограничение бе възстановено от Испания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа