ЕК вижда опасности пред спасителната програма за Атина

Европейската комисия предупреждава за подводни скали в изпълнението на спасителната програма за Гърция, коментират гръцките вестници във вторник, информирайки за публикувани ден по-рано два доклада на ЕК.

Първият е за изпълнението на исканията на Тройката кредитори от Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), а вторият е изготвен от групата за действие на ЕК, която се занимава с европеизацията на държавната администрация.

Гърция ще се движи по острието на бръснача през следващите четири години, като я дебнат редица политически и икономически опасности, пише в. "Та неа" по темата. И двата доклада в общи линии се стига до заключението, че за момента страната е избегнала опасността от срив и се движи в правилната посока, но нищо не е напълно сигурно. Политическата нестабилност е един от основните проблеми пред страната, се посочва в един от докладите.

Комисията препоръчва реформи "тук и сега", които да се преборят с укриването на данъци и да ограничат бюрокрацията, пише в. "Кердос" по темата, а в."Нафтемборики" посочва, че притеснение пораждат лошите кредити и общественото недоволство.

Обратното броене за правителството на Андонис Самарас е започнало и според приятелите му, пише левият всекидневник "Авги" като посочва, че според Европейската комисия управляващата коалиция е "крехка". ЕК изразява задоволството си от мерките, предприети от правителството и насърчава управляващите да следват пътя, за да не се наложат нови. Ако Комисията вижда опасности за изпълнение на програмата - крехка коалиция, политически отпор и възможност мерките да стигнат в съда, от рейтинговата агенция Мудис виждат реалности, посочва изданието. Според агенцията целите на спасителната програма за Гърция няма да бъдат изпълнени заради рецесията.

Комисията прогнозира икономически растеж от 0,6 на сто от брутния вътрешен продукт през 2014 г., отбелязва "Имерисия".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани