ЕК: Визите няма да отпаднат, докато Анкара не изпълни изискванията

ЕК: Визите няма да отпаднат, докато Анкара не изпълни изискванията

Турция още не изпълнява всички изисквания, за да получат гражданите ѝ право да пътуват без визи в ЕС, коментираха в петък от Европейската комисия след призива на българския премиер Бойко Борисов от Истанбул.

"Ние се придържаме към споразумението от наша страна. Очакваме и другата страна да се придържа към споразумението. Ние определено подкрепяме това споразумение в неговата цялост", коментира говорителят на ЕК Александер Винтерщайн, цитиран от "Клуб Z".

Делегация от Европейската служба за външно действие и генералната дирекция по вътрешните работи на ЕК вече е обсъдила с турското правителство преговорите на страната за членство и за визова либерализация с ЕС през последните два дни, допълни Наташа Берто, която също е говорител на ЕК.

През март тази година ЕС и Турция сключиха споразумение за отпадане на визите. Срещу това Турция прие да предприеме ефективни мерки срещу възпиране на потока от нелегални мигранти към ЕС и да приема обратно хората, които не отговарят на условия за получаване на бежански статут.

Срещу либерализирането на визовия режим Турция трябва да приема на мерки срещу корупцията, препоръчани от Съвета на Европа. Отделно трябва да започне да опазва личните данни по стандартите на ЕС, което включва и създаване на независим регулатор в тази сфера и законодателство, което е задължително за агенциите за сигурност;

Турция трябва да сключи на оперативно споразумение с Европол, както и да преразгледа законодателството и практиките си в борбата с тероризма в съответствие с европейските стандарти.

В момента Турция използва правна дефиниция за тероризъм, която позволява тежки присъди дори за изразяване на мнение, различно от официалната правителствена линия.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?