ЕК: Времето за преговори с Великобритания е все по-малко, напредък няма

Лондон обяви, че е готов да излезе от ЕС и без споразумение

Мишел Барние (прав) и Жан-Клод Юнкер в Европейския парламент.
Времето за преговори с Лондон е все по-малко, ЕС ще настоява за твърда, спокойна и почтена дискусия. Това заяви във вторник пред Европейския парламент главният преговарящ от името на ЕС по въпроса с напускането на Великобритания Мишел Барние.
 
В ЕП във вторник бяха проведени разисквания на темата, в които участва и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде БТА от Страсбург.
 
Двамата бяха единодушни, че на преговорите за Брекзит няма постигнат чувствителен напредък и то не по вина на ЕС. Както и че европейците няма да плащат цената на британското решение за напускане на съюза.
 
Не споделям виждането, че ЕС бави преговорите. Имахте време, преговорите бяха забавени от изборите във вашата страна, готови сме да ускорим процеса, обърна се главният европейски преговарящ към британските евродепутати.
 
Препоръчвам никой да не подценява трудностите и последиците, произтичащи от решението на мнозинството британски избиратели. По-добре Великобритания да напусне ЕС на 30 март 2019 г. със споразумение, отколкото без договореност. Остава ни малко време до ноември 2018 г. за постигането на договорка, за да има и кратък преходен период, поискан от британското правителство.
 
Още не съм упълномощен да водя преговори за преходния период. Търговски договор с Лондон може да бъде подписан след напускането на Великобритания. От следващата седмица преговорите продължават, допълни Барние.
 
Все още не можем да говорим за бъдещето, без да сме постигнали истинска яснота по условията за напускане на Великобритания, заяви Юнкер. Остава още работа, не сме постигнали достатъчен напредък. Имаме напредък по въпроса с правата на гражданите, но не и по ролята на Съда на ЕС за тяхното спазване, уточни той.
 
Дяволът ще бъде в подробностите за финансовите ангажименти на Лондон, но европейците не може да плащат сметката за британското решение, добави председателят на ЕК.
 
Не приемам, че ЕК търси налагането на реванш и наказание за Лондон, коментира Барние. Не искаме откуп, а само британската сметка да бъде платена справедливо, настоя Барние.
 
Барние отбеляза, че засега преговорите очертават сериозни различия, особено по финансовите въпроси. Не бихме приели оставащите в ЕС 27 държави да плащат ангажиментите на 28 страни. Нищо повече и нищо по-малко. Имаме различия по въпроса за защитата на правата на гражданите - британските съдии трябва да могат да се позовават пряко на споразумението с ЕС, поясни той.
 
Бъдещето на ЕС е по-важно от напускането на Великобритания, заяви пред Европейския парламент Мишел Барние. Бъдещето ни не е Брекзит, а Европа, посочи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.
 
От първия ден знаем, че това са извънредни преговори, изключително сложни от човешка, финансова, икономическа, политическа гледна точка, отражението е често подценявано. Единството ни е от ключово значение. Искаме да успеем, да постигнем стабилно сътрудничество с Великобритания в областта на търговията, борбата с тероризма, отбраната, допълни Барние.
ЕП: Няма достатъчен напредък в преговорите за Брекзит

Няма достатъчен напредък в преговорите за Брекзит, констатира Европейският парламент в приета днес резолюция, съобщиха от пресслужбата на тази институция на ЕС.

Все още няма достатъчен напредък, за да се започнат преговори за бъдещите отношения, обещанията на британския премиер Мей от Флоренция трябва да доведат до конкретни предложения, приоритетите продължават да бъдат правата на гражданите, финансовите задължения на Великобритания и границата със Северна Ирландия, се посочва в документа.

Според евродепутатите все още не е постигнат достатъчен напредък по приоритетите на ЕС. Това е задължително условие за започване на преговори за преходен период и бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

Още

 
Тереза Мей се опитва да отклони вниманието от противоречията около Брекзит
 
Същевременно премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви намерението си на годишния конгрес на консерваторите да насочи политиката на правителството към решаване на проблеми, свързани със социалната и расовата несправедливост, с надеждата да отклони вниманието на форума от разногласията с ЕС и в правителството ѝ за Брекзит, предаде Ройтерс.
 
Мей ще се опита да промени фокуса на политическия дневен ред след поредицата от критични изявления на външния министър Борис Джонсън за политиката по Брекзит, които задълбочиха разногласията между най-близките ѝ съветници.
 
В декларация, разпространена ден преди да произнесе речта си на конгреса, тя обяви, че на 10 октомври ще бъде публикувано проучване за "неудобните истини" за живота във Великобритания. То ще покаже какво е отношението към хората от различен расов произход в здравеопазването, образованието, пазара на труда и правосъдието. Нейните министри ще очертаят политики за решаване на проблемите.
 
В поредица от интервюта тази сутрин Мей многократно беше питана за отношенията ѝ с външния министър Джонсън, след като той очерта няколко "червени линии" за преговорите за Брекзит. Мей каза пред Би Би Си, че кабинетът е абсолютно единен, но добави, че тъй като се състои от различни хора, е нормално да се чуват и различни гласове при обсъжданията, преди да се стигне до съгласие.
 
Когато пое премиерския пост Мей обеща да изгради "страна, която се грижи за всички, а не само за малцина привилегировани", но бе принудена да изостави много от плановете за социални и корпоративни реформи, след като консерваторите изгубиха мнозинството си в парламента след изборите през юни, отбелязва Ройтерс.
 
Мей ще говори на партийния конгрес в Манчестър утре. 
 
Дейвис: Великобритания е готова да излезе от ЕС и без споразумение
 
В същото време британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че Великобритания иска да договори споразумение с ЕС, но е готова да си тръгне и без него.
 
На годишната конференция на управляващата Консервативна партия в Манчестър Дейвис каза, че правителството не иска да се проваля в преговорите, но все пак подготвя резервен план, за да не бъде изненадано от никой възможен развой на събитията.
 
"На преговорния фронт нашата цел е да постигнем добро споразумение. И тъкмо такова споразумение очакваме и да постигнем. Ако резултатът от преговорите обаче не бъде споразумението, от което има нужда Великобритания, то ние ще сме готови за алтернативата", каза Дейвис.
 
По думите му именно това би направило отговорното правителство, а всичко останало би било грешка.
 
Дейвис заяви, че Великобритания е близо до споразумение по правата на гражданите на ЕС - един от основните въпроси, договаряни на първия етап от преговорите. Той също така окачестви становището за Брекзит на основната опозиционна политическа сила във Великобритания, Лейбъристката партия, като неясно.
 
Германски евродепутат призова Мей да уволни Джонсън
 
На този фон Британската  германският евродепутат Манфред Вебер коментира, че министър-председателката Тереза Мей би трябвало да уволни външния министър Борис Джонсън, ако иска напредък в преговорите за Брекзит.
 
Вебер, който е съюзник на германската канцлерка Ангела Меркел и лидер на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП, каза по време на дебати в Страсбург за преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз, че противоречивите изявления на британското правителство, включително на Джонсън, пречат да се постигне споразумение.
 
"Моля, уволнете Джонсън", настоя Вебер. "Ключовият въпрос е на кого да се обаждам в Лондон? На Тереза Мей, на Борис Джонсън или пък на Дейвид Дейвис (преговарящият от британска страна министър – бел. ред.)?", заяви той.
 
Групата на ЕНП е най-голямата фракция в ЕП, който преди март 2019 г. трябва да одобри каквото и да е споразумение, постигнато между ЕС и Великобритания.
 
Според Вебер приказките на Джонсън за "червени линии" във връзка с Брекзит показват, че британското правителство е "хванато в капана на собствените си партийни кавги".
 
Вебер призова Мей, която водеше кампания за оставане на Великобритания в ЕС, да се наложи в интерес на постигането на сделка за "подредено" излизане от общността.
 
"Тереза Мей, моля, не поставяйте партията си на първо място", каза Вебер. "Моля, поставете Великобритания на първо място, поставете гражданите на първо място", заяви той. "Моля, без повече речи. Покажете водачество по същество. А най-добре вероятно, моля, уволнете Джонсън", каза Вебер.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа