ЕК за протестите у нас: Правата на демонстрантите да бъдат спазвани

"Трябват реформи за независимостта на съдебната власт и борбата с корупцията"

ЕК за протестите у нас: Правата на демонстрантите да бъдат спазвани

Европейската комисия призова правата на демонстрантите да бъдат спазвани, а действията на полицията да бъдат законосъобразни

"Многократно сме заявявали, че съществува право на мирни протести в държавите от ЕС; държавите имат право да предприемат съответните законосъобразни полицейски действия за опазване на обществения ред", казаха говорители на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани със събитията в България от последния месец.

Призоваваме държавите от ЕС да следят за спазването на правата на демонтстантите и за законосъобразността на полицейските действия, добавиха говорителите, цитирани от БТА. 

Националните правни системи следят за спазването на правата, допълниха те.

В петък рано сутринта маскирани полицаи и жандармеристи разчистиха протестните палаткови лагери в София, Пловдив и Варна.

Говорителите на ЕК посочиха, че "общата оценка в последния доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България е, че напредъкът на страната е достатъчен за изпълнение на целите, поставени при приемането на държавата в ЕС"

Същевременно ЕК ясно заяви, че страната трябва да продължи с прилагането на необходимите реформи, особено по отношение на независимостта на съдебната власт и за борба с корупцията. Това наше становище остава непроменено. Преходът към новия механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС ще даде възможност на комисията да продължи работата с България, посочиха говорителите.

ЕК работи на основата на механизми, които следят постоянните предизвикателствата пред върховенството на закона. Не отвръщаме поглед (от събитията в България - бел. кор.), с новия механизъм от есента продължаваме наблюдението за върховенството на закона, добавиха те. 

Споделяне

Още по темата

Още от България