ЕК за разследването на "Яневагейт" и временното оттегляне на Цацаров

Публикуваме кореспонденцията по темата между Mediapool и официален източник от ЕК

Е, наистина няма такава държава. Развихрилата се дискусия дали главният прокурор трябва да се оттегли временно, докато се проведе независимо разследване на изтеклите записи "Яневагейт", в които е намесено и неговото име, би изглеждала абсурдна във всяка правова държава. Единственият еднозначен отговор е – да, трябва да се оттегли. И никоя нормална медия в никоя демократична държава не би поставяла това под въпрос. Техните въпроси – при това изключително настойчиви, биха били отправени само в случай, че съответното длъжностно лице поради някаква причина отказва да постъпи така, както повеляват общественият интерес и законът.

Както мнозина са забелязали, България не попада в тази категория държави. И най-видимият белег за това е, че вече девета година след присъединяването ѝ към Европейския съюз, страната (заедно с Румъния) е под специалния мониторингов механизъм на Европейската комисия (ЕК) в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Това беше и една от причините Mediapool.bg да се обърне с официално писмено запитване към официален източник от ЕК с няколко въпроса, един от които е: "Трябва ли замесените ръководители на магистратурата да се оттеглят (да бъдат временно отстранени от поста), за да се проведе обективно разследване?"

В отговора, който получихме, се съдържа следната позиция: "Независима проверка (на казуса "Яневагейт" -бел.ред.) може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса". (Цялата кореспонденция с поставените въпроси и получените отговори публикуваме най-долу.)

Тъй като прокуратурата е единственият орган в държавата, който може да разследва казуса с изтеклите разговори между бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева и търговския съдия от същия съд Румяна Ченалова, на практика отговорът на Брюксел е, че главният прокурор Сотир Цацаров трябва да се оттегли докато не бъде изяснен случаят.

Този извод се налага и поради обстоятелството, че моделът на българската прокуратура е повоенному централизиран и всички обвинители са подчинени еднолично на главния прокурор, което прави невъзможно който и да от тях да действа независимо.

Именно в този контекст е и мнението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който посочи в четвъртък наличието на "институционален вакуум, в който няма как прокуратурата да прави разследване, след като по някакъв начин името на главния прокурор също е замесено (засега прокуратурата обяви, че ще разследва откъде са се появили записите, а не какво се твърди в тях, бел.ред.). Този вакуум не е случаен. Трябва да се търсят решения, свързани с морала".

Публикацията на Mediapool от 25 ноември "ЕК настоя за обективна проверка на "Яневагейт" и оттегляне на главния прокурор" стана повод главният прокурор да отправи искане за изразяване на позиция до официалните представители на ЕК и Представителството на ЕК в България относно истинността на твърденията в публикацията.

На 26 ноември 2015 г. Представителството на ЕК за България изпрати официален отговор до г-н Сотир Цацаров. В него се казва: "Медийни публикации, които твърдят, че Европейската комисия призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни. Приемете моите уверения за най-добри почитания към Вас и към ръководената от Вас институция...Ролята на Европейската комисия не е да влиза в дискусии как всяка страна-членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи”.

За да избегнем всякакви спекулации по темата, публикуваме пълния текст на кореспонденцията между Mediapool и официален източник от Европейската комисия, чието име не бе цитирано в публикацията, тъй като той изрично настоя за това.

Можем да си представим какъв е в момента натискът върху всички медии в България да се придържат към позицията на Представителството на ЕК, изпратена до Сотир Цацаров - тоест, да не се занимават въобще с въпроса за разследване на "Яневагейт" и временно оттегляне на главния прокурор. Затова тази ситуация се превръща в тест за независимостта, професионалното достойнство и отговорността на всяка медия да представи казуса от гледна точка на обществения интерес.

Същото се отнася и за замесените в записите висши магистрати. Ако г-н Цацаров смята, че отговорът на Представителството на ЕК по повод неговото запитване му гарантира достатъчен комфорт, той може да продължи да се прикрива уютно под този чадър и да се прави, че нищо не се е случило.

Ето пълния текст на кореспонденцията между Mediapool и официален представител на ЕК:

Споделяне

Още по темата

Още от България