ЕК замразява близо половин милиард евро за Унгария

Европейската комисия съобщи, че от 1 януари 2013 година замразява 495 милиона евро от Кохезионния фонд за Унгария за годината, понеже страната не е успяла да намали бюджетния си дефицит.

Сумата е 0.5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната и 29 на сто от парите за страната от Кохезионния фонд за идната година, се уточнява в съобщение на Еврокомисията.

Тази безпрецедентна стъпка бе направена след поредицата предупреждения, отправени от Еврокомисията към Будапеща да увеличи усилията и да премахне прекомерния бюджетен дефицит. Мярката е и реакция на Брюксел на неспособността на унгарските власти да предприемат адекватни действия.

На 24 януари министрите на финансите от ЕС дадоха старт на процедура срещу Унгария за прекомерен дефицит, предвиждаща безпрецедентни санкции, потвърждавайки съответна препоръка на Европейската комисия.

Комисията е на мнение, че Унгария не е предприела достатъчно действия за коригиране на бюджетния дефицит. Според Брюксел дефицитът за 2011 година действително е бил технически под допустимия праг от 3 процента от брутния вътрешен продукт, но показателят е изчислен въз основа на експресни данни.

Реакцията на Будапеща не закъсня. Предложението на ЕК за блокиране на европейските фондове за Унгария е "спорно от правна гледна точка” и противоречи на "основните текстове” на ЕС, тъй като то "санкционира хипотетично събитие в бъдещето”, се казва в разпространено становище на унгарското правителство.

От унгарското правителство посочват още, че икономическата политика на Унгария върви в правилната посока, тъй като миналата година икономическият ръст на страната е бил над средния за ЕС.

Споделяне

Още от Европа