ЕК запази прогнозата си за икономическия растеж у нас

ЕК запази прогнозата си за икономическия растеж у нас

Европейската комисия (ЕК) прогнозира растеж на българската икономика от 3.3 на сто тази година и 3.4 на сто догодина, колкото очакваше и през пролетта. Това сочи лятната прогноза за икономиката и инфлацията в ЕС и еврозоната, публикувана в сряда.

Миналата година отчетеният икономически растеж у нас бе едва 3.1 на сто, а през първото тримесечие на тази година - 3.5 на сто, посочва в доклада ЕК.

Заради по-слабата външна конюнктура се очаква българската икономика да расте с по-бавен темп през второто полугодие и да поддържа подобен темп на растеж през 2020 година, отбелязва Еврокомисията.

Повишеното потребителско доверие заедно с по-високия разполагаем доход може да насърчат частното потребление, се отбелязва в прогнозите.

Освен това бързият растеж на износа за няколко относително малки дестинации извън ЕС през първите четири месеца на годината навежда на мисълта, че има потенциално голяма възможност за преориентация на износа. Ако навлизането на нови износни пазари се запази, това може да доведе до по-добро представяне на експорта, отбелязва ЕК.

Пред първите пет месеца на годината инфлацията набра скорост заради по-високите цени на горивата и продължаващото поскъпване на храните, се посочва в документа.

Според прогнозата на ЕК през второто полугодие предвиденото повишение на регулираните цени на електроенергията ще ускори инфлацията.

Очаква се инфлацията да се забави до 2.4 процента тази година и 1.7 на сто догодина, отбелязва ЕК. За сравнение, годишната инфлация за май 2019 г. спрямо май 2018 г. бе 3.5 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?