ЕК запазва засиления икономически мониторинг над България

ЕК запазва засиления икономически мониторинг над България

12 държави от ЕС, сред които и България, ще бъдат обект на "задълбочен преглед" по отношение на икономиката си през 2018 г., съобщи в сряда Европейската комисия.

Това са същите държави, за които при предходната процедура по макроикономически дисбаланси бе констатирано, че имат дисбаланси — България, Германия, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Нидерландия, Португалия, Словения, Франция, Хърватия и Швеция, казаха от ЕК.

През февруари тази година институцията действително констатира, че България има "прекомерни макроикономически дисбаланси" най-вече заради уязвимости във финансовия сектор, високата фирмена задлъжнялост и проблемите на трудовия пазар.

Сега експертите смятат, че има подобрение при някои от показателите, но ЕК остава притеснена за практиките във финансовия сектор, качеството на активите и надзора. Не са решени и структурните проблеми на пазара на труда. Затова комисията счита, че остават уязвимости в българската икономика, включително във финансовия сектор, които трябва да се наблюдават.

Комисията ще представи задълбочените прегледи в докладите по държави през февруари 2018 г.

Докладът за т. нар. механизъм за предупреждение е част от европейския семестър. Неговата цел предотвратяване на дисбалансите, които затрудняват нормалното функциониране на икономиките на държавите от ЕС.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?