ЕК: Заплахата от тероризъм в Европа се увеличава, всеки е уязвим

Заплахата от дейността на екстремистите и терористите в ЕС - принадлежащи към групи, или действащи сами - се увеличава и няма държава, която да е в безопасност. Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, цитирана от БТА.

 

Тя отбеляза, че интернет усилва заплахата, тъй като създава почва за самообучение, пропаганда и вербовка. По думите ѝ допълнителна опасност идва от европейските граждани, които пътуват в чужбина, за да участват в сражения и са увлечени в терористична дейност.

 

По последни оценки техният брой е около 1200 и нараства.

 

Малмстрьом допълни към източниците на радикализация крайните политически течения - леви и десни, както и дейността на Ал Каида.

 

ЕК оповести в сряда 10 мерки, които държавите от Общността следва възможно най-скоро да предприемат в борбата си с проявите на екстремизъм. Сред тези мерки е създаването на център за обмен на познания и опит, както и разработването на стратегии в социалните мрежи срещу пропагандата.

 

Комисията насърчава националните правителства да предприемат мерки, с които да разубедят потенциалните терористи да се откажат от крайните идеологии, които проповядват.

 

Центърът за събиране на информация ще бъде финансиран с 20 милиона евро до 2017 година. Досега ЕС е вложил 10 милиона евро в разработването на програми за разубеждаване на екстремисти и за проучване на техните навици. Комисията поставя като цел пред ЕС повишаването на партньорството със страни извън Общността в борбата с екстремистите.

 

Малмстрьом добави, че все още малко държави в ЕС се сблъскват пряко с нарастващата опасност от екстремистите. По нейните думи завърналите се от сражения извън Европа граждани на ЕС носят опасността да увлекат със себе си свои познати, с което заплахата от терористични действия на европейска почва се увеличава.

Споделяне
Още от Европа

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?