ЕК заплаши Атина с граничен контрол

Гърция "сериозно пренебрегва" задълженията си към Шенген

ЕК заплаши Атина с граничен контрол

Гърция "сериозно пренебрегва" задълженията си по границата към Шенгенската зона и може да бъде подложена на нов граничен контрол от другите членки, ако не разреши проблемите до три месеца, съобщи Ройтерс.

Проверка на ЕК е установила, че има сериозни пропуски в изпълнението на външния граничен контрол, които трябва да бъдат преодолени от гръцките власти, съобщи заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

Заключението на ЕК е ключова стъпка към удължаването на временния граничен контрол, въведен от някои членки на Шенген по вътрешни граници на зоната. Страните от Вишеградската група пък вече предложиха да бъде създадена "резервна гранична система" по линията България-Македония, която да предпазва шенгенските страни от проникването на нелегални мигранти. Подобна идея лансира по-рано и унгарският премиер Виктор Орбан. В ЕС се чуха дори гласове за изключването на Гърция от Шенген.

"Ако Гърция не започне стриктно да изпълнява своите задължения в продължение на три месеца, страните членки ще имат право да затворят границите си за шест месеца, след което срокът може да бъде продължен с още шест месеца, но не повече от две години," уточни той.

Докладът, който ще бъде внесен за одобрение в Съвета на министрите на ЕС, се основава на внезапни посещения на място на гръцко-турската сухопътна граница, както и на островите Хиос и Самос през периода от 10 до 13 ноември 2015 година.

В него се набляга върху присъствието на личния състав на полицията и бреговата охрана в контролираните райони, върху ефикасността на процедурата по идентификация и регистрация на мигрантите и бежанците, върху надзора на морските граници и върху сътрудничеството със съседните държави.

Според Домбровски страната се е провалила по отношение на задоволителното регистриране и сваляне на отпечатъци от мигранти, които са влезли на територията на Гърция от Турция.

Макар докладът да признава, че гръцките власти са подложени на натиск, в него се посочва, че процедурата по идентификация и регистрация на нелегални мигранти не е ефикасна, че пръстовите отпечатъци не са вкарвани системно в базата данни и че документите за пътуване не били проверявани достатъчно обстойно за това дали са истински.

Въз основа на констатациите в доклада на Еврокомисията се прави изводът, че Гърция нехае сериозно по отношение на задълженията си и че има сериозни слабости при извършването на проверки по външните граници, които трябва да бъдат премахнати от гръцките власти, допълва "Нафтемборики".

Британското издание "Файненшъл таймс" лансира идеята Гърция да размени дълг за бежанци.

Така може да бъдат съчетани двете най-големи кризи, пред които сега е изправена Европа - икономическата и бежанската.

Едната се отнася до еврото, а другата - до бежанците. По стечение на обстоятелствата Гърция и Германия са двете страни, които са в епицентъра на тези два проблема, посочва изданието.

Сега Германия страда от идването на над един милион бежанци, повечето от които са стигнали до Европа през Гърция. Настъпи моментът да помислим съзидателно как тези два проблема могат да бъдат съчетани в един дипломатически пакет, който да помогне и на двете страни, пише "Файненшъл таймс".

Британският вестник предполага, че "този план има подкрепата на Берлин". Предварителна оценка показва, че все пак подобна идея за струпването на бежанци в Гърция звучи рисковано, тъй като това би могло да остави за дълго стотици хиляди отчаяни бежанци в една страна с население от 11 милиона, изправена пред 25-процентна безработица и национален дълг, наближаващ 180 на сто от БВП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа