ЕК заплаши България със съд заради квотите за местни храни в магазинитe

В петък Брюксел съобщи, че е изпратил мотивирано становище

ЕК заплаши България със съд заради квотите за местни храни в магазинитe

Европейската комисия поиска от България да премахне задължителното предлагане на местни продукти в хипермаркети и магазини за търговия на дребно и заплаши, ако това не бъде предприето, да отнесе въпроса към Съда на ЕС. Стъпката се предприема след като през май Брюксел изпрати уведомително писмо до страната ни, че тази регулация гази правото на свободно движение на стоки в общността и даде 1 месец срок на ведомството на Десислава Танева за корекция. Земеделското министерство обаче не предприе никакви мерки. Сега, ЕК може да реши да отнесе случая и до Съда на ЕС при регистрирано ново бездействие.

"Българското законодателство задължава търговците на дребно да излагат по виден начин и да осигуряват специални места за продажба за местните хранителни продукти, като мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, както и да закупуват 90 % от млякото и млечните продукти от местните производители. Тези задължения ограничават свободното движение на стоки, залегнало в член 34 от Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС)", мотивират се от ЕК.

Оттам подчертават, че това създава по-благоприятни и по-конкурентни условия за предлагане на пазара за местните хранителни продукти, което води до дискриминация на сходните вносни продукти.

Наред с това приетото постановление от ведомството на Десислава Танева ограничавало свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент, да определят подредбата на продажбените си площи и да адаптират веригата си на доставки.

"Поради извънредните обстоятелства, произтичащи от свързаната с коронавируса санитарна обстановка и отслабването на икономиките в ЕС, е абсолютно необходимо да се запазят свободното движение на стоки и свободата на установяване", категорични са от Брюксел.

От там добавят, че неоправданите пречки могат да подкопаят "колективните ни усилия за запазване на свободния и ефикасен превоз на товари в целия ЕС и капацитета ни за борба с тази безпрецедентна криза, в духа на европейската солидарност".

През май Министерството на земеделието обяви, че "по никакъв начин не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти на продукти, внесени от други държави и продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти в страната".

Ведомството твърди, че въведените от правителството мерки не засягат свободното движение на вносни стоки, тъй като постановлението не забранява или ограничава тяхното предлагане в магазините.

"Въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в ползва на потребителя, без да засягат каквито и да е правила. Същите са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза", казаха тогава.

Сега ведомството още не е коментирало предприетите от Брюксел мерки.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?