ЕК заплаши да отмени авиодоговорите на свои членки с Русия

Европейската комисия смята да подаде иск срещу Германия, Франция, Австрия и Финландия заради таксите, които техни авиокомпании плащат за прелитането над територията на Русия. Това съобщи в четвъртък Financial Times Deutschlan, цитирайки еврокомисаря по транспорт Сийм Калас.

Според Брюксел, ако някои страна от Европейския съюз сключи с Русия подобен договор, то това споразумение автоматично се простира и върху авиокомпаниите на останалите членки. Затова и ЕК смята да иска признаването на съществуващите подобни договорки за незаконни.

Транссибирският маршрут е най-краткият и най-изгодният път до Азия за европейските авиокомпании. За да получат обаче достъп до трасето, чуждестранните въздушни превозвачи трябва да подпишат споразумение с държавната руска компания “Аерофлот“ и да ѝ плати роялти такси за правото на прелитане през руска територия. В ЕС неведнъж са се изказвали против тази практика, обявявайки я за непрозрачна и нарушаваща принципите на конкуренцията.

Ежегодно около 20 чужди авиокомпании плащат подобни тарифи на Русия, като през 2008 г. обемът на таксите е бил 420 млн. долара, сочат данни на ЕК.

Русия обуща да премахне въздушните роялти такси през 2013 г., след като с ЕС бе подписан предварителен протокол за приемането на Русия в Световната търговска организация (СТО), отбелязва Интерфакс. И досега обаче Москва не е представила график за отмяна на тези плащания, свързвайки въпроса с влизането на Русия в СТО, допълва изданието.

То посочва, че финансовите показатели на “Аерофлот“ силно зависят от тези роялти такси. Без тях руският превозвач би бил губеща компания от 6 години..

Руският авиационен пазар се смята за един от най-затворените в Европа. На чуждите превозвачи е разрешено да извършват полети само между Русия и страната, в която е регистрирана авиокомпанията им. На свой ред руските въздушни превозвачи летят в Европа също по силата на междуправителствени споразумения.

Споделяне

Още от Европа