ЕК заплаши Гърция, че ще замрази 20 млрд. евро за регионалното й развитие

Европейската комисия може да замрази плащания на стойност 20 млрд. евро, предназначени за Гърция по линия на европейския фонд за регионално развитие заради пропуски в гръцката система за управление на средствата, смята европейският комисар по регионалната политика Данута Хюбнер, цитирана във вторник от гръцкия новинарски сайт Ин нюз.

Данута Хюбнер каза, че ще предложи на Европейската комисия да преразгледа плащанията, предвидени за Гърция по линия на този фонд.

Като причина за възможно замразяване на плащанията еврокомисарят изтъква констатираните значителни пропуски и несъвършенства в действащата в Гърция система за управление и контрол на финансовите средства в рамките на европейския фонд за регионално развитие, а също така неправилни съфинансирания и прехвърляния на средства от втория в третия пакет от определените за Гърция структурни помощи на Евросъюза.

Плащанията по линия на този европейски фонд засягат десетки оперативни програми за регионално развитие на Гърция на обща стойност около 20 млрд. евро.

Данута Хюбнер поясни, че Гърция може да направи своите възражения до 28 февруари тази година.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?