ЕК заплаши със съд България заради вятърните турбини на Калиакра

Птици, убити от перките на ветрогенератори на нос Калиакра. Сн. Дружество за защита на птиците

Европейската комисия е констатирала, че България не е провела оценка на възможните въздействия на ветроенергийни и други проекти в защитените зони в района на нос Калиакра, съобщиха от пресслужбата на комисията в Брюксел.

ЕК призовава България да спази действащото законодателство на ЕС. Ако страната ни не изпълни това искане в рамките на два месеца, Брюксел ще отнесе казуса до Европейския съд. В случай, че срещу страната ни бъде заведено дело, комисията може да поиска изпълнение на временни мерки, както и промяна в съответните проекти, уточняват от ЕК.

През 2008 г. екологични сдружения изпратиха жалба до ЕК, че уникални природни местообитания са унищожени в района на Калиакра заради строителството на ветроенергийни паркове. Един от тях е на фирма “Инос 1”. Той попада изцяло в обхвата на защитената мрежа "Натура 2000".

Според директивите на ЕС за птиците и местообитанията всеки проект, който може да има съществен отрицателен ефект върху области, които са част от мрежата "Натура 2000", трябва да мине през предварителна оценка, преди да започне работата по него. В същото време и директивата за оценка на въздействието върху околната среда има за цел да гарантира, че всеки проект, който има ключов ефект за околната среда, се оценява адекватно, преди да бъде одобрен.

Според Еврокомисията България не се е съобразила с тези директива на ЕС, като е позволила осъществяването на голям брой проекти в района на нос Калиакра – важна зона за птици – без необходимата оценка на околната среда и продължава с тази практика. По този начин териториите, определени като специални защитени зони (СЗЗ) по Директивата за птиците, са станали недостатъчни.

Хиляди вятърни турбини и около 500 други проекти са били узаконени без адекватни оценки на техния ефект върху уникалните местообитания и видове на Калиакра, както и върху хилядите птици и прилепи, които прелитат над региона ежегодно.

През декември 2008 г. и септември 2011 г. ЕК изпрати до българските власти официални уведомителни писма във връзка с неспазването на съответните европейски директиви. При все, че българските власти поддържаха редовен контакт с Европейската комисия и предоставиха информация, даваща възможност за допълнителен анализ, България продължава да е в нарушение на трите директиви, посочват от Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?