ЕК заплаши Унгария с наказателни процедури за несъобразяване с правото на ЕС

Франс Тимерманс

Европейската комисия обсъди законодателните действия на властите в Унгария и предупреди, че до края на месеца е възможно да предприеме наказателни процедури срещу Будапеща, предаде БТА от Брюксел.

Заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс отбеляза, че еврокомисарите са обсъдили предложените промени в унгарското законодателство, свързани с висшето образование, предоставянето на убежище, дейността на чуждестранните неправителствени организации, дискриминацията към ромите.

Тимерманс поясни, че засега не се обмисля спирането на европейските фондове за Унгария.

По неговите думи ЕК поставя под съмнение съвместимостта на някои действия на унгарските власти с европейското право и съобразяването с ценностите на ЕС, залегнали в договорите.

Унгарските власти отказват досега да разговарят с нас по въпроса за върховенството на закона, заяви Тимерманс.

В отговор на въпрос той поясни, че за разлика от случая с Полша, срещу Унгария не се предвижда задействането на процедурата за нарушение на върховенството на закона. По тази процедура би могло да бъде отнето правото на глас на дадена държава от ЕС в Европейския съвет.

ЕК реши да използва всички лостове, с които разполага, за да осигури спазването на европейските ценности. Днешният разговор в комисията се възприема като предупреждение, обобщи Тимерманс.

Напоследък правителството на унгарския премиер Виктор Орбан привлече вниманието заради приетия Закон за висшето образование, който цели затварянето на Централноевропейския университет в Будапеща. Има проблеми със законодателството срещу неправителствени организации, с така наречената анкета, изпратена до домакинствата, под заглавие “Да спрем Брюксел“.

Инициативата за затварянето на университета предизвика масови протести. Близо 80 000 души излязоха по улиците на Будапеща в неделя с искане за налагане на вето върху Закона за висшето образование.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?