ЕК започва антимонополно разследване срещу Бе Ем Ве, Даймлер и Фолксваген

Маргрете Вестагер

Европейската комисия започна антимонополно разследване дали германските автомобилостроители Бе Ем Ве (BMW), Даймлер (Daimler) и Фолксваген (Volkswagen) са били в сговор при разработването и пускането на системи за контрол на емисиите отработени газове, предадоха световните агенции.

Еврокомисията посочи във вторник, че е получила информация, според която Бе Ем Ве, Даймлер, Фолксваген и нейните подразделения Ауди (Audi) и Порше (Porsche) са провеждали срещи за обсъждане на технологиите за ограничаване на емисиите отработени автомобилни газове.

Разследването търси отговор на въпроса дали автомобилостроителите са се договорили да не се конкурират взаимно в разработването и внедряването на технология за ограничаване на замърсяването от бензинови и дизелови леки коли.

Ако бъде доказан, този сговор може да е лишил потребителите от възможността да купуват автомобили, по-слабо замърсяващи околната среда, въпреки че автомобилостроителите разполагат със съответните технологии, каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?