ЕК започва предварително разследване за протекции спрямо дарители на МВР

Комисията по петиции към Европейската комисия (ЕК) се обръща към ЕК с молба за предварително разследване на сигнала, че пътните полицаи в България не спират за проверка коли на дарители на МВР. Това се посочва в писмен отговор на петицията от Групата във Фейсбук ”Да защитим доблестния полицай от българското Министерство на вътрешните работи!”, с която се поиска разследване на огласените през 2011 г. факти от полицая Константин Иванов, чрез предоставения специален списък  полицаите по контрол на пътя да не спират за проверка колите на дарителите на МВР.

"Комисията по петиции ще продължи разглеждането на Вашата петиция, веднага след като получи необходимата информация", се казва в отговорът, подписан от шефката на комисията Ерминия Мазони.

Петър Пенчев, създател на Групата във Фейсбук, коментира: “След отказа на Софийска градска прокуратура да образува досъдебно производство по случая - с мотива, че прекият началник на полицая Иванов бил отрекъл съществуването на този списък, остава да се надяваме Брюксел да разкрие истината за скандалните дарения в МВР и наличието на явен конфликт на интереси.

При скорошното изявление на  говорителя на Европейската комисия Марк Грей, че всяко дарение за МВР е неприемливо - независимо дали става дума за пари или за каквито и да е материални ценности, ние като граждани се притесняваме конкретно от разкритата от полицая корупционна практика, защото при нея пряко е бил застрашен животът на обикновените шофьори и пешеходци - българи и гости от чужбина, поради опасната безнаказаност на пътя за приближените до властите политически олигарси.”

Надяваме се, че с това разследване Европейските институции ще успеят да разкрият и другите незаконосъобразни дарения в МВР, за които се заговори в България след огласеното от доблестния полицай, напуснал “доброволно” службата си, допълва Пенчев, който съобщи за полученото писмо от комисията по петициите към ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?