ЕК: Защитата от кибератаки в Европа е недостатъчна

ЕК: Защитата от кибератаки в Европа е недостатъчна

Масовата кибератака, която във вторник удари фирми от цял свят, показа, че трябва да се води по-интензивна борба с подобни заплахи, заяви европейският комисар по въпросите на сигурността Джулиан Кинг, цитиран от Франс прес.

"Зависимостта ни от интернет, от свързани технологии и уреди, засега надхвърля способността ни да се защитаваме. Трябва да се защитим", заяви Кинг.

ЕК ще отпусне допълнителни 1,8 милион евро за 14 страни членки на ЕС с цел укрепване на звената за реакция на кибератаки и ще подсили отдела за борба с киберпрестъпленията в Европол, обяви Кинг.

Кибератаките "стават все по-стратегически, защото застрашават критично важните ни инфраструктури и демократичните ни процеси и засягат първостепенни операции на деловите среди и обществения сектор", констатира той.

Кинг напомни, че през септември ЕК ще преразгледа стратегията си за киберсигурността и по този повод той ще обяви нови мерки.

По думите му трябва да се положат усилия "за поставяне на по-структурни препятствия пред кибератаките, да се увеличи рискът за извършителите да бъдат заловени и да се усъвършенства международното ни сътрудничество".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?