ЕК защити политиката си на разпределение на ваксините

Борисов: Да не се опитват да ни прехвърлят вина за ваксините

ЕК защити политиката си на разпределение на ваксините

Европейската комисия защити своята политика на разпределение на ваксините срещу коронавируса, след като в събота шест страни от ЕС, сред които и България, се оплакаха, че дозите не се раздават справедливо, предаде Ройтерс.

В общо писмо до Комисията и Европейския съвет лидерите на Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия, към които по-късно се присъедини и Хърватия, поискаха въпросът да бъде обсъден.

В отговор ЕК каза, че дозите се разпределят пропорционално според числеността на населението на отделните държави и като се взимат предвид епидемичните данни. Разпределението зависи от правителствата на страните членки, увери тя в изявление.

ЕК отбеляза, че гъвкавата политика, договорена от 27-те, позволява на държавите, които са в по-тежка епидемична ситуация, да получат достъп до повече дози, ако други страни се съгласят да не вземат полагащите им се бройки.

Връщането към пропорционалното разпределение на ваксините зависи от държавите членки, подчерта Европейската комисия и даде да се разбере, че самата тя предпочита този метод.

Комисията е критикувана за бавното темпо на ваксинацията в ЕС, въпреки че правителствата на страните от съюза играят главна роля при купуването на ваксините и изготвянето на ваксинационните планове, отбелязва Ройтерс.

Преди два дни австрийският канцлер Себастиан Курц обвини някои държави, че са договорили задкулисно повече ваксини, отколкото биха получили пропорционално на числеността на населението си, и това е довело до несправедливо разпределяне на ваксините между 27-те.

Според опозицията в Австрия обаче Курц се опитва да отклони вниманието от бавния напредък на ваксинационната кампания в страната.

Писмото, което призовава за "европейско решение", е било изпратено до председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Следващата среща на върха на ЕС е планирана на 25 и 26 март.

Борисов: Да не се опитват да ни прехвърлят вина за ваксините

В неделя премиерът Бойко Борисов обясни, че е поискал гаранции от Европейската агенция по лекарствата и Европейската комисия за пропорционалното разпределение на ваксините.

"След писмото, което изпратихме до ЕК, поисках да се протоколира моето изказване, че искам да знам кой носи гаранциите и отговорът е Европейската агенция по лекарствата и ЕК. Пропорционалното разпределение на ваксините е най-справедливият начин, да не се опитват да ни прехвърлят вина, без да ни дадат никакви данни. Комисията ни посочи одобрените ваксини и ние сме поръчали от всички", заяви Борисов по време на посещение в обсерваторията на Рожен.

"Поръчали сме от всички одобрени от ЕС ваксини", допълни и министърът на здравеопазването. "Въпросът е, че ваксините не пристигат по график, това не е наша вина", отбеляза Костадин Ангелов.

Ваксините в ЕС трябва да се разпределят въз основа на процента на населението на всяка страна членка, а фирмите-производителки да изпълняват ангажиментите си. Това е единственото нещо, за което настояваме. Затова и с още няколко държавни лидери призовахме да се проведе дискусия за доставката на ваксините, написа по-рано във Фейсбук премиерът Борисов.

Ако бъде одобрена от ЕАЛ, ще договорим количества и от руската ваксина. Разбирам колегите от БСП, че са в предизборна кампания, но нека не забравят, че като част от ЕС - България следва да спазва европейското законодателство за биологичните продукти, добавя той.

Тимерманс призна за грешки в стратегията

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс призна, че Европейският съюз е допуснал грешки при разработването на стратегия за ваксинация срещу новия коронавирус за страните членки.

"Вярно е, че бяха допуснати грешки при поръчването на ваксините в Брюксел, както и в страните членки", каза Тимерманс в интервю за неделния брой на германския в. "Тагесшпигел".

Готов съм да направя равносметка в края на пандемията - тогава ще можем да видим какво сме свърши добре и какво сме сгрешили, допълни Тимерманс.

Първото, което трябва да се направи обаче, е да се гарантира, че цяла Европа ще получи ваксина, каза Тимерманс.

Европейската комисия е поръчала общо най-малко 1,4 милиарда дози от четирите коронавирусни ваксини, одобрени в ЕС, което на теория е повече от достатъчно за 450-те милиона жители на блока.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?