ЕК защити програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации

ЕК защити програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации

Европейската комисия отхвърли опасенията, изразени от конституционния съд на Германия за програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) по изкупуване на държавни облигации на страни от еврозоната, предаде ДПА.

ЕЦБ в момента действа на основата и в рамките на договорите за ЕС, като изкупува държавни облигации на вторичния пазар в контекста на паричната си политика, посочи говорител на ЕК.

Германският конституционен съд изрази по-рано съмнения в схемата, по която ЕЦБ изкупува облигации за 60 млрд. евро месечно.

"Има всички основания да се предполага, че решенията, свързани с програмата, нарушават забраната за извършване на държавно финансиране от ЕЦБ", отбелязват съдиите. Според тях не е изключено програмата за изкупуване на активи да излиза извън рамките на мандата на ЕЦБ.

Съдът ще внесе за разглеждане от Съда на Европейския съюз жалби, постъпили в инстанцията в Карлсруе, във връзка с изкупуването на държавни облигации от ЕЦБ.

През 2014 година германският конституционен съд прие подобно решение по постъпила жалба и тогава също изпрати искане до Съда на ЕС за проверка на съответствието на програмата на ЕЦБ с европейското законодателство.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги даде сигнал миналия месец, че банката обмисля постепенно излизане от програмата, вероятно още през септември, след като бе отчетено засилване на икономиката на еврозоната, припомня ДПА.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?