EK защити служителите си от нападките в близките до Пеевски медии

EK защити служителите си от нападките в близките до Пеевски медии

Европейската комисия отхвърли в петък медийните атаки в България срещу нейните служители, които са ангажирани с годишните доклади за борбата с корупцията и реформата в съдебната система. През последния месец в медиите на Делян Пеевски и приближени до тяхната политика издания излязоха множество публикации, атакуващи директно ЕК и мониторинговия механизъм.

Юри Тавание беше изкаран доносник на ЦРУ, после излязоха статии, че докладите на ЕК се пишели по доноси от Съюза на съдиите в България и Христо Иванов. Не на последно място бе написано, че докладите не са обективни, защото в екипа на Брюксел нямало практикуващи юристи.

Сега ЕК отхвърли тези нападки и застана зад своите служители.

"Бих желал ясно да заявя, че Комисията отхвърля всички атаки срещу отделни нейни служители или срещу Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Ние имаме пълно доверие в нашите служители и в методологията, използвана за МСП", коментира говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

Той напомни, че наблюдението върху България и Румъния е въведено и се провежда със съгласието на двете държави, както и на всички други държави от ЕС.

"Механизмът продължава 10 години и ние си сътрудничихме с всички правителства на власт, независимо от техния политически цвят. Комисията винаги е била напълно прозрачна относно факта, че контакти с неправителствени и професионални организации са нормална част от нейната работа, по принцип и в частност по МСП. Всички доклади по МСП са изготвени по данни предоставени и проверени от българските власти", каза Схинас.

Той допълни, че българското Министерство на правосъдието е основна точка за контакт за ЕК в България, заедно с различни институции в българското съдебна система. Схинас гарантира, представителите на ЕК ще продължат да се срещат с когото намерят за удачно и занапред.

Споделяне

Още от България