ЕК засилва натиска срещу Унгария, Будапеша обещава "да поправи грешките"

Европейската комисия подсили заплахите си да предприеме законови действия срещу Унгария заради новите ѝ закони, които според Комисията може да се окажат несъвместими с европейските норми, и заради бюджетния дефицит на страната, предаде Асошиейтед прес в сряда.

Европейската комисия предупреди, че може да санкционира Унгария за бюджетния ѝ дефицит, който според нея е прекалено голям, като същевременно похвали мерките взети от Белгия, Кипър, Малта и Полша за бързото коригиране на бюджетите им.
Комисията посочи, че Унгария не е предприела ефективни действия за ограничаване на дефицита до поносими равнища.

Еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен заяви, че Унгария е останала в рамките на целевия дефицит от 3 процента от брутния вътрешен продукт за миналата година благодарение на еднократни мерки и очаква същото да се случи тази година.

Междувременно Европейската комисия отложи за идната седмица решението си дали да порицае Унгария за реформите, определяни като неправомерни, предупреждавайки, че "остава готова да използва изцяло прерогативите си", предаде ДПА. "Опасенията ни остават много сериозни," посочи говорителката на ЕК Пиа Аренкилде.

"Много се надяваме Унгария сама да се задейства за решаване на проблемите, така че да не ни се налага да минем през сложната, дълга и наистина трудна процедура за нарушения," добави тя.

ЕС непрекъснато увеличава натиска върху Будапеща заради реформите в страната, особено заради новия закон, който се предполага, че може да засегне независимостта на унгарската централна банка и така да се наруши европейското законодателство.
Остават и безпокойството, свързано със задължителното ранно пенсиониране на съдии и прокурори, както и за независимостта на унгарската служба за защита на данните, отбеляза Аренкилде.

В момента Комисията прави оценка на новите закони на Унгария, като процесът е в последната си фаза и трябва да приключи през идните дни, уточни Аренкилде. ЕК ще обсъди следващите стъпки, свързани с Унгария, на седмичното си заседание на 17 януари.

Унгарското правителство: "Грешките от миналото ще бъдат поправени"

По-късно унгарското правителство обеща да подобри управлението на бюджета си. В комюнике на унгарското икономическо министерство се отбелязва, че правителството на премиера Виктор Орбан обещава "да поправи грешките от миналото".

"Ще продължим по пътя към намаляването на държавния дълг и ограничаването на бюджетния дефицит до под 3 процента (от брутния вътрешен продукт)", се посочва в комюникето.

Унгария заяви, че е готова да обсъди всички критики, особено свързаните с реформата на централната си банка, отправени от ЕК. "Унгария остава готова да продължи консултациите по въпросите, повдигнати от Европейската комисия, да преговаря и да
търси решения," се казва в съобщението, в което се подчертава още, че "Унгария е правова държава, правителството следва универсалните европейски ценности".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?