Въпреки открити предназначени за комисията взривове

ЕК заяви, че няма данни за конкретна терористична заплаха

ЕК заяви, че няма данни за конкретна терористична заплаха

Европейската комисия не разполага "с данни за конкретна заплаха" от терористи срещу нея, заяви в понеделник говорителят на комисията Джонатан Тод, след като белгийски медии съобщиха, че местната полиция е открила "готови за употреба" взривове при една от операциите за пресичане на подготвяни терористични нападения в страната в последните месеци.

В постоянен контакт сме със съответните власти, след последните медийни информации се свързахме с белгийските служби за внасяне на яснота. Те потвърдиха, че не знаят за "специфични заплахи" срещу ЕК, каза Тод.

Въпреки това ЕК не е предпазена от съществуващите опасности другаде. Въведени са мерки за сигурност, наблюдаваме обстановката постоянно и взимаме допълнителни мерки, когато е необходимо. Засега не можем да кажем нищо повече, всякакви въпроси по тази тема трябва да бъдат отправяни към белгийските власти, посочи говорителят на ЕК.

Той добави, че отговорността за сигурността на сградите на ЕК е на белгийските служби, а по повод появилите се в понеделник нови допълнителни входни врати в централната сграда на комисията Тод обясни, че това било планирана от преди две години мярка.

В последните дни белгийски и холандски медии съобщиха, че Белгия е предотвратила през лятото няколко планирани терористични нападения на белгийска територия от джихадисти, сражавали се на сирийския фронт или от симпатизанти на групировката "Ислямска държава".

За едно от тези провалени нападения се твърди, че е било планирано срещу ЕК от двойка холандски граждани от турски произход, в чиято квартира в Белгия били открити "взривове, готови за употреба".

В техния дом са били открити също огнестрелни оръжия и бронежилетки. Двамата заговорници са били задържани през август, но те имали съучастник, който все още се издирва и за когото се предполага, че се е отправил към фронта в Сирия.

Отбелязва се, че всички възпрепятствани досега терористични намерения са били свързани с джихадисти, завърнали се от сирийския фронт или поддръжници на групировката "Ислямска държава" (ИД). В случая с проваленото нападение срещу ЕК е имало съучастници с белгийско гражданство, свързани с групировката "Шериат за Белгия".

На 24 май в Брюксел бе извършен атентат срещу Еврейския музей, при който загинаха четирима души. Предполагаемият извършител е французин от алжирски произход, в чийто багаж бе намерено знаме на терористичната организация "Ислямска държава". Освободен от плен в Сирия французин свидетелства, че заподозряният за този атентат е бил негов надзирател.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?