Екарисажите в Шумен и Варна възстановят работа до края на седмицата

Малко над 1 милион лева са изплатени на двата екарисажа в Шумен и Варна и те ще възстановят работата си до края на седмицата, стана ясно във вторник след среща в земеделското министерство по проблеми с недостига на пари в пунктовете за унищожаване на животински трупове, негодни храни и отпадъци от месопреработвателните предприятия.

Още пари екарисажите ще получат след бъдещата актуализация на бюджета, съобщиха от агроведомството след разговори между ръководствата на двете дружества със заместник-министрите на земеделието и храните Марина Бракалова и Георги Костов.

"Средствата не са достатъчни и не знам за какъв период ще стигнат. Очакваме окончателното разплащане след актуализацията на бюджета, но все нямаме правителство”, коментира управителят на шуменския екарисаж Мирослав Александров, цитиран от БНР.

Разходите на екарисажите са се увеличили двойно заради заболяването "син език”, което наложи изгарянето на множество умрели или умъртвени заради болестта животни. В същото време от Агенцията по храните не беше изплатен нито лев за дейността и двата екарисажа обявиха, че спират работа. Това щеше да усложни епизоотичната обстановка.

Зам.-министър Костов е припомнил, че при встъпването в длъжност на служебното правителство дефицитът по бюджета на Министерството на земеделието и храните е бил около 60 млн. лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?