Екатерина Михайлова представи книгата си "Парламентаризъм и правова държава в България"

В момент, когато на дневен ред е дебатът за промени в конституцията и евентуалното свикване на Велико народно събрание, председателката на парламентарната група на ОДС Екатерина Михайлова представи книгата си "Парламентаризъм и правова държава в България".

Това стана в Нов български университет, в присъствието на депутатите от ПГ на ОДС начело с Иван Костов, членове на Инициативния форум, подготвящ създаването на нова партия, както и студенти на Екатерина Михайлова. Сред гостите бе забелязан бившият вицепремиер Александър Божков, който след разделението на синята партия в края на февруари остана в лагера на Надежда Михайлова.

Представяйки книгата на Екатерина Михайлова, политологът Светослав Малинов обърна внимание на изразеното в нея становище за служебното правителство, което според сегашната конституция се назначава от президента след приключването на мандата на редовното правителство и до избора на ново. Според Михайлова служебното правителство е посегателство срещу парламентарната демокрация.

В книгата си Екатерина Михайлова аргументира идеята за създаване на двукамарен парламент, необходим, за да осъществява допълнителен контрол върху законодателството.

Председателят на Институт "Отворено общество" Стефан Попов обърна внимание върху идеята на Екатерина Михайлова за Великото народно събрание, което трябва да се събере, за да се саморазпусне, тъй като "запушва" политическия процес.

В книгата детайлно са разгледани понятията правова държава и принципите ѝ на функциониране в рамките на конституцията и законите. Като парламентарист с дългогодишен опит, Михайлова е представила работата на Народното събрание и отношенията му с институциите на изпълнителната и съдебната власт, както и какви гаранции за спазване на законността дават контролните функции на президента и Конституционния съд.

Екатерина Михайлова, която беше зам.-председател на СДС, е един от генераторите на лансираните миналата година "24 идеи, които ще променят България", с които бе поставено началото на дебата за промени в конституцията.

Споделяне

Още от България